L'afectació de la ingesta d'aliments transgènics comença a ser coneguda. Foto: Arxiu ND.
Un estudi
publicat al març d'enguany i que ha fet públic
Som lo que Sembrem mostra la presència a la sang de dones, dones embarassades, i fetus, de diferents toxines derivades dels cultius transgènics.
L'estudi desenvolupat al Quebec (Canadà) mostra que la toxina Bt (produïda pel blat de moro i la soja modificats genèticament) apareix amb una molt alta freqüència, ja que es va trobar en un 93% de les mostres de sang de dones embarassades, en un 80% de les de fetus, i en un 69% de les de dones no embarassades. Essent cert que cap de les dones ni dels seus companys havien treballat amb insecticides, aquesta toxina hi apareix com a resultat del consum d’aliments que la contenen pel fet d'haver estat processats a partir de blat de moro i soja transgènics. Cal tenir en compte, però, que molts aliments processats poden contenir transgènics sense que a l'etiqueta se'n parli.
L’estudi també mostra la presència de l'herbicida glifosat (que estudis científics conclouen que és tòxic per a les cèl·lules humanes) en un 5% de les dones embarassades, de l’herbicida glifosinat (l'exposició al qual augmenta el risc de malformacions congènites) en un 18% de les mostres de dones no embarassades, i de 3-MPPA (producte metabòlic del glifosinat) en un 100% de les dones embarassades i fetus, i en un 67% de les dones no embarassades.
"Per a vergonya de les institucions responsables", afegeix Som lo que Sembrem, aquest és el primer estudi epidemiològic que analitza la sang de persones exposades al consum d’aliments transgènics 15 anys desprès d’haver aprovat la producció comercial de les primeres varietats transgèniques. Els resultats obtinguts mostren la necessitat d’aturar la producció comercial de transgènics perquè els possibles efectes d’aquesta via d’exposició dels fetus a la toxina Bt no han estat estudiats.