Xavier Borràs | Actualitzat el 26/05/2011 a les 16:05h

Fukushima acumula la radiació en els ecosistemes marins

La majoria de les mostres de peix i marisc recollides conté nivells de radioactivitat per sobre dels límits legals · Diumenge 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, se celebrarà una manifestació a Barcelona per demanar al Govern espanyol el tancament urgent de les centrals nuclears



Dijous, 26 de maig

Sota el lema "Tanquem JA les nuclears", un grup de més de 70 entitats, entre elles Greenpeace, agrupades entorn de la coordinadora Tanquem les Nuclears, ha convocat per al diumenge 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient, una manifestació per reclamar al Govern espanyol un tancament urgent de les centrals nuclears. La manifestació començarà a les 12 h des del Pla del Palau, al costat de l'edifici de la Delegación del Gobierno.

Dos mesos i mig després, l'accident nuclear de Fukushima continua actiu. Greenpeace recorda que la situació dels reactors no està controlada i se segueix emetent radioactivitat al medi ambient. Importants quantitats de iode-131, cesi-137 s'han emès ja; també s'ha detectat plutoni-239 i estronci-90, entre altres elements radioactius. Ja hi ha centenars de milers de persones afectades per la radiació. L'organització ecologista insisteix que el Govern japonès ha d'evacuar totes les poblacions que estan a 40 km de distància de la central nuclear.

Nous resultats de les anàlisis d'algues, peix i mariscs recollits per Greenpeace al llarg de la costa de Fukushima

Greenpeace ha publicat avui els últims resultats del seu programa d'investigació i monitoratge de la contaminació radioactiva en el mitjà marí al llarg de la costa de Fukushima.

A principis de maig, equips d'experts en control i protecció radiològica de Greenpeace, presents tant en la costa com a la mar —a bord del Rainbow Warrior—, van recollir mostres de peixos, mariscs i algues al llarg de la costa de Fukushima i en el mar, fora del radi de 12 milles d'aigües territorials japoneses (per imposició del Govern japonès). Aquests materials van ser enviats a laboratoris professionals a França i Bèlgica per a la seva anàlisi en profunditat (Laboratori francès ACRO, certificat per l'Agència de Seguretat Nuclear francesa (ASN) i Centre d'Investigació Nuclear belga SCK CEN).   

Els resultats de les anàlisis mostren que la situació en l'oceà al llarg de la costa de Fukushima és més preocupant que inicialment es pensava ja que exposen que els nivells de contaminació radioactiva d'algunes de les mostres d'algues analitzades són més de 50 vegades més altes que els límits de seguretat oficialment establerts. A més, i el que és pitjor, indiquen també que la contaminació radioactiva s'està estenent sobre un àrea molt més extensa que es pensava, i que s'està acumulant en la vida marina en lloc de dispersar-se, com havien prèviament assegurat les autoritats japoneses.

S'ha comprovat que les mostres analitzades contenen alts nivells de contaminació per iode radioactiu juntament amb importants nivells de cesi radioactiu, la qual cosa planteja serioses preocupacions sobre els riscos a mitjà i llarg termini per a la salut de les persones i del medi ambient a causa de la contaminació radioactiva del medi marí.

Greenpeace considera que aquests resultats demostren la poca credibilitat de la resposta de les autoritats japoneses davant la crisi nuclear de Fukushima i la contaminació del medi marí que aquest accident està provocant. "De forma irresponsable, el Govern japonès està duent a terme un programa de monitoratge de la radiació en el mitjà marí molt limitat, i insisteix falsament en què la radioactivitat s'està diluint i/o dispersant en l'aigua del mar quan en realitat s'està acumulant en els éssers vius", ha declarat Carlos Bravo, responsable de la campanya Nuclear de Greenpeace.

El iode-131 té una vida mitjana radioactiva d'al voltant de vuit dies, curta en comparació de la dels isòtops de cesi (vida mitjana de dos anys en el cas del cesi-134 i prop de 30 anys en el del cesi-137). Greenpeace considera important posar l'accent en què, malgrat el que estan afirmant les autoritats, els riscos radioactius no estan disminuint gràcies a la dilució o dispersió d'aquests materials, si no que, per contra, la radioactivitat s'està acumulant en la vida marina. Això podria tenir efectes greus i perllongats en l'ecosistema marí i en tots aquells éssers vius que en depenen per a la seva subsistència.

La majoria de les mostres de peix i marisc recollides per Greenpeace conté nivells de radioactivitat per sobre dels límits legals de contaminació per als aliments. La contaminació dels aliments és només una de les múltiples fonts d'exposició crònica a la radiació a la qual es veuran sotmeses totes les persones que visquin a la regió de Fukushima.

Així mateix, l'organització ecologista considera inadmissible que les autoritats japoneses hagin elevat els límits oficials d'exposició a la radiació des d'1 milisievert per any (1 mSv/any) a 20 mSv/any per a tothom, incloent-hi les criatures.

+ informació de les mesures preses al Japó.

Els reactor 2 i 3, fumejant a Fukushima Dai_ichi. Foto: NHK.

Dilluns 16 de maig

El complex atòmic de Fukushima Dai-ichi podria haver estat colpit pel terratrèmol de l'11 de març i no tant pel tsunami d'una hora després, segons que ha revelat Kyodo News citant una font de manteniment de la central que afirma que l'anàlisi de les dades clau mostra un alt nivell de radiació en un edifici del reactor.

Aquesta impactant revelació suggereix, efectivament, la possibilitat que instal.lacions sensibles del complex podrien haver estat danyades greument pel terratrèmol en comptes de pel tsunami, que causà la pèrdua de les fonts d'alimentació per refrigerar els nuclis del reactors —que s'han fos en el cas de l'1, 2 i 3— i les piscines d'emmagatzematge de combustible.

El fet pot comportar greus conseqüències per a la indústria nuclear arreu del món, ja que hauria de suposar una revisió a fons sobre les restriccions que suposen els terratrèmols en els bastiments dels reactors i dels complexos atòmics. De fet, faria callar de cop tots els nucleòcrates que fins ara han defensat arreu que les seves centrals eren segures perquè no podien ser afectades per un tsunami. A Franca, per cert, encara pot ser més greu pel fet que s'ha sabut que la companyia elèctrica EDF va falsificar dades sísmiques de 32 dels 58 reactors nuclears que hi ha al territori gal.

Divendres 13 de maig

Greenpeace va demanar ahir a les autoritats japoneses que duguin a terme urgentment anàlisis de radiació en les algues al llarg de la costa de Fukushima, després que els resultats inicials dels controls de radiació en aquest material, recentment duts a terme per l'organització ecologista a la zona, mostressin nivells de contaminació molt per sobre dels nivells permesos.

Científics de Greenpeace, amb el Rainbow Warrior, a prop de les aigües territorials nipones. Foto: Jeremy Sutton-Hibbert/Greenpeace

Les anàlisis inicials de 22 mostres d'algues recollides per Greenpeace al llarg de la costa, al nord i al sud de la central nuclear accidentada de Fukushima Dai-ichi, i fins a 65 quilòmetres mar endins, amb l'ajuda del vaixell insígnia de l'organització Rainbow Warrior, van detectar nivells de contaminació per radiació significativament alts. Deu mostres tenien nivells per sobre de 10.000 becquerels per quilo (Bq/kg), quan el límit de seguretat oficial en algues està en 2.000 Bq/kg de iode-131 i 500 Bq/kg de cesi-137 (quant als límits de seguretat, vegeu aquest document).

El monitor Berthold Becquerel detecta la radioactivitat total (Bq/kg) en diverses mostres (aigua, sediment, menjar). No identifica els isòtops de forma específica. El seu límit de detecció és de 10.000 Bq/l.

De 10 mostres recollides al mar pel Rainbow Warrior:
  • 3 mostres estaven per sobre del límit de detecció de 10.000 Bq / l, es trobaven entre els 12.000 i 13.000 Bq / kg depenent de la densitat de la mostra.
  • 2 mostres contenien nivells significatius de radioactivitat (2233 i 1530 Bq / kg)
  • 2 mostres contenien nivells baixos de radioactivitat (109 i 102 Bq / kg)
  • 3 mostres estaven per sota del llindar mínim de detecció i no es van poder mesurar.
De les 12 mostres recollides al llarg de la costa de Fukushima:
  • 6 mostres es trobaven per sobre del límit de detecció de 10.000 Bq / l, en valors entre 14.000 i 23.000 Bq / kg depenent de la densitat de la mostra
  • 4 mostres contenien nivells significatius de radioactivitat (986-11.291 Bq / kg)
  • 2 mostres contenien baixos nivells de radioactivitat (123-177 Bq / kg)
"A partir del 20 de maig els pescadors de la zona començaran a recollir algues per al consum humà i la nostra investigació mostra un alt risc que estiguin altament contaminades per radioactivitat", ha declarat Ike Teuling, experta en protecció radiològica de Greenpeace. "Com mostren tant les anàlisis de sediments marins realitzats per la mateixa Tepco com els resultats preliminars del nostre estudi, la contaminació per radiació s'està acumulant en l'ecosistema marí, que aporta al Japó el 25% de la seva dieta procedent del mar . Malgrat això, les autoritats estan encara fent molt poc per protegir la salut pública ".

"Per a les comunitats costaneres que estan intentant reconstruir les seves vides i tornar a la feina després del terratrèmol i del tsunami del 11 de març, la contaminació dels aliments procedents del mar està agreujant aquesta tragèdia que encara no ha acabat", ha declarat waka Hanaoka, responsable de la campanya Oceans de Greenpeace a Japó. "És crucial que el Govern nipó dugui a terme de forma immediata un estudi de la contaminació de les algues a la costa de Fukushima per protegir la salut i garantir la seguretat de pescadors i consumidors, i que es compensi íntegrament a les comunitats afectades per aquest desastre nuclear ".

Greenpeace es troba ara fent una anàlisi detallada de peix, aigua marina i algues recollides a 12 milles de la costa, fora d'aigües territorials japoneses , així com mostres de peix, marisc i algues obtingudes a la costa de Fukushima. Una selecció de les mostres ha estat enviada a laboratoris independents per a la seva anàlisi en major detall i s'espera que els resultats finals siguin publicats la propera setmana.

TEPCO reconeix la fusió del nucli del reactor 1

Pel que fa al reconeixement per part de TEPCO de la fusió del nucli del reactor número 1 de la central nuclear de Fukushima, el director de la campanya d'energia nuclear de Greenpeace Internacional, Jan Beranek, ha declarat: "Les lectures anteriors de temperatura, pressió i nivell d'aigua del reactor número 1 van portar a les autoritats a assumir que els reactors 1, 2 i 3 s'estaven estabilitzant. El que ara veiem és que almenys algunes lectures del nivell de l'aigua eren completament errònies. Atès que les barres de combustible nuclear van estar completament exposades i per tant es van fondre, és altament probable que la integritat del nucli estigui compromesa i que hi hagi una gran quantitat de combustible fos en la part inferior del vas del reactor ".

"La situació és clarament molt més seriosa del que prèviament havien informat les autoritats japoneses, i podria agreujar ràpidament si aquesta espècie de lava es fon a través de la paret del vas, sortint a l'exterior" va afegir Beranek. "Aquest és un nou recordatori que la tecnologia nuclear és intrínsecament perillosa i que no hi ha cap manera de limitar l'escala del dany quan una crisi nuclear com la de Fukushima passa".

Greenpeace demana que s'abandonin tots els plans de construir noves centrals nuclears, que es tanquin de forma progressiva però urgent i es desmantellen tots els reactors actualment en funcionament, i que s'inverteixi massivament en eficiència energètica i en tecnologies d'energies renovables per allunyar-nos com més aviat millor del perillós, brut i obsolet actual sistema de generació d'energia.

Vista aèria del complex atòmic d'Hamaoka. Foto: Arxiu ND.

Dimarts 10 de maig

Chubu Electric Power , la companyia que gestiona la central nuclear d'Hamaoka (sud-oest del Japó), ha hagut d'acceptar la petició del Govern japonès, que divendres passat va instar la suspensió indefinida de les operacions dels reactors d'aquesta central, pel risc sísmic de la zona onse situa, a la confluència de tres plaques tectòniques.

Naoto Kan, primer ministre, va anunciar en una roda de premsa televisada que prenia la decisió de tancar la planta pels dubtes sobre la seguretat, ja que el Govern calcula que hi ha un 87% de probabilitats que es produeixi allí un sisme de magnitud superior a vuit en els propers 30 anys. "Si hi hagués un accident a Hamaoka, tindria greus conseqüències", va dir Kan. La central està a uns 200 quilòmetres al sud-oest de Tòquio.

El president de Chubu, Akihisa Mizuno, ha explicat en una roda de premsa oferta avui que la paralització de la central, que es durà a terme dins de diversos dies, es deu a la necessitat de prioritzar el benestar de la població local i de recuperar la confiança de la societat en l'energia nuclear després de la crisi de Fukushima. La decisió, ha explicat Mizuno, s'ha pres avui en una junta extraordinària de la companyia i prendre-ha estat "molt dur". En qualsevol cas, el president de l'empresa ha insistit que es tracta d'una mesura "temporal", fins que implementin les mesures de seguretat extraordinàries que els demana ara el Govern japonès.

La central de Hamaoka compta amb cinc reactors. Dos d'ells estan en desmantellament. Un altre estava en inspecció quan l'11 de març el terratrèmol i el posterior tsunami van danyar greument la nuclear de Fukushima i no ha reobert. Els plans per a construir un sisè reactor i per utilitzar combustible amb plutoni van ser suspesos immediatament.

La planta no té protecció contra tsunamis tot i estar sobre una duna a la costa. Tòquio exigeix ​​ara una barrera, entre altres mesures de seguretat. L'empresa va anunciar que trigarà entre dos i tres anys a posar en marxa aquests sistemes, però en el sector hi ha dubtes que Hamaoka hagi de tornar a obrir.


Dijous, 5 de de maig

Els operaris que treballen a intentar reparar els sistemes de refrigeració de la planta nuclear de Fukushima Daiichi han entrat aquesta matinada (hora catalana) en el reactor 1. Es tracta de la primera vegada que això passa des de l'explosió que, un dia després del terratrèmol de maginitud 9 i tsunami que el 11 de març va assolar Japó , va deixar devastat l'edifici.

Els treballadors vestits amb granotes especials treballen per restablir la línia elèctrica en els Reactors 3 i 4 de la planta, a Okumamachi, a la prefectura de Fukushima (Japó) Foto: Tepco.

La companyia responsable de la planta, Tokyo Electric Power (Tepco) , ha afirmat que 12 persones equipades amb vestits de protecció, màscares i bombones d'aire han travessat un conducte preparat específicament a l'entrada del reactor per evitar fuites radioactives. Un cop a l'interior, cada un d'ells s'ha connectat a un respirador.

Els treballadors, explica el portaveu de Tepco, Junichi Matsumoto, no han estat exposats amb aquestes mesures de seguretat a més de 3 millisieverts durant els deu minuts que ha durat l'operació. Una xifra molt allunyada de les radiacions de 49 milisievert per hora detectats el 17 d'abril que van obligar a l'empresa a enviar robots .

El terratrèmol i el tsunami del 11 de març van danyar greument la planta de Fukushima , situada 240 quilòmetres al nord de Tòquio. Davant l'allargament de la crisi i els repetits errors comesos per Tòquio Electric Power (Tepco), la companyia que gestiona la central, el Govern japonès ha decidit intensificar la participació d'altres països en la batalla per estabilitzar la planta i resoldre el pitjor desastre atòmic que viu el món des de Txernòbil (Ucraïna), el 1986.

El Rainbow Warrior és al port de Tòquio per investigar la radioactivitat a la mar japonesa. Foto: Greenpeace.

Dijous 28 d'abril

El Govern japonès ha denegat a Greenpeace el permís per portar a terme una investigació independent de la contaminació radioactiva procedent de l'accident nuclear de Fukushima en les aigües territorials japoneses (12 milles). En el seu lloc, el Govern nipó ha aprovat només un programa molt més limitat en aigües més allunyades.

El Rainbow Warrior , vaixell insígnia de l'organització ecologista, ha arribat avui a Tòquio, en la seva ruta cap a la central nuclear de Fukushima. Greenpeace va presentar al Ministeri d'Alimentació i Agricultura del Japó un detallat pla de recerca en el qual s'inclou la realització d'anàlisis complementaris als que realitza el Govern japonès. Encara que les autoritats nipones han concedit permís per a la presa de mostres d'aigua del mar, sediments i éssers vius marins, la recerca més important dins de la zona de les 12 milles d'aigües territorials ha estat bloquejada .

El Rainbow Warrior necessita atracar per un curt període de temps a Tòquio per fer reparar la seva brúixola de giroscopi, per després continuar el seu rumb cap a la costa de Fukushima.

"És molt important que es concedeixi a Greenpeace permís per analitzar éssers vius marins i per dur a terme la monitorització en les àrees costaneres més exposades a la contaminació radioactiva de l'aigua del mar provocada per l'accident nuclear de Fukushima", ha manifestat Junichi Sato, director executiu de Greenpeace Japó. "Perquè la gent pugui protegir la seva salut i les seves propietats és necessari proporcionar informació independent i transparent", ha afegit Sato.
 
Amb aquest propòsit de transparència i independència informativa Greenpeace ha dut a terme ja investigacions en terra en les zones afectades per la contaminació radioactiva de Fukushima i ha publicat tots els seus resultats , que han estat molt apreciats pel públic general i per les autoritats locals que les han rebut. No obstant això, cal analitzar la contaminació al mar i en els éssers vius marins per tenir una visió més completa de les conseqüències de l'accident nuclear de Fukushima.

"És fonamental realitzar una exhaustiva investigació independent del medi ambient marí perquè és aquí on resideix la base alimentària del poble japonès", ha declarat Ike Teuling, experta en radiació nuclear de Greenpeace, a bord del Rainbow Warrior. "Fa dos mesos des que s'iniciés l'accident nuclear de Fukushima i encara no hi ha prou informació pública sobre el que està passant ni s'han posat en marxa les suficients mesures de protecció per protegir la salut de la població".

Tres equips de Greenpeace han dut a terme investigacions de monitorització de la radiació fora de la zona d'evacuació obligatòria de 30 km al voltant de la central nuclear de Fukushima. Dos d'aquests equips es van centrar en fer mapes de la contaminació radioactiva en superfície i el tercer en realitzar anàlisis sobre la presència de radiació en llet i altres aliments. Els dies 27 i 28 de març es van efectuar aquestes anàlisis a la localitat de Iitate i en la regió de Namie. Entre el 4 i el 8 d'abril els equips van realitzar mesuraments detallades i anàlisis de sòl i aliments a les ciutats de Fukushima, Koriyama, Minamisoma, Namie, Iitate i en molts altres llocs situats entre aquestes poblacions.

"Hem estat treballant en estreta col.laboració amb les autoritats, i al mateix temps que agraïm el seu reconeixement a les nostres tasques de recerca, valorem que part de la resposta del Govern a la crisi nuclear de Fukushima no és suficient, el Govern ha d'anar més enllà", ha afegit Sato. "El Govern japonès ha de revisar amb urgència la seva decisió i aprovar la proposta de Greenpeace d'analitzar les zones més properes a la costa, perquè així puguem dur a terme aquesta crucial investigació independent".

Dilluns 18 d'abril

Dos robots nord-americans teledirigits han entrat en els edificis afectats de la central sinistrada de Fukushima Dai-ichi per mesurar les xifres de radioactivitat, hidrogen, temperatura i humitat. Els aparells han detectat elevats nivells de radioactivitat en els edificis dels reactors un i tres, el sistema de refrigeració dels quals va quedar molt malmès després del gran sisme i el tsunami del passat 11 de març. Des de llavors, els operaris de Tepco, la companyia que opera la central, han intentat sense èxit refredar els reactors per evitar fuites de material radioactiu.



L'objectiu d'aquestes mesures és determinar si els treballadors de la central podien accedir a aquests reactors per reprendre les tasques de refrigeració, especialment en el número tres, on no ha entrat cap operari des de l'explosió d'hidrogen del mes passat. La lectures d'ambdós reactors mostren un "ambient advers", excessiu perquè els éssers humans puguin treballar-hi, el que complica les tasques de reparació del sistema de refrigeració. Les xifres es coneixen un dia després que la companyia que opera la planta anunciés que espera tenir la crisi nuclear sota control a finals d'any.

Mentrestant, noves enquestes d'opinió mostren que la majoria del poble japonès esà insatisfet amb la gestió del Govern de la crisi atòmica. Els sondeigs, publicats en tres diaris d'àmbit estatal, indiquen que els japonesos estan perdent la paciència, més d'un mes després que el país fos colpejat per un sisme d'escala 9 i un tsunami devastadors.

Dues terceres parts dels enquestats assenyalen que recolzen un augment dels impostos per pagar la reconstrucció, el cost estimat de la qual és de 300.000 milions de dòlars, el que situa els fets de l'11 de març com la catàstrofe natural més costosa de la història.

La central ha danyat el turisme, les exportacions, el sistema elèctric japonès, la imatge del país i les seves relacions internacionals. I un mes després de l'accident la solució no és a prop. L'elèctrica propietària de la central, Tokyo Electric Power (Tepco) , ha fet per fi públic el calendari que maneja sobre la crisi: entre sis i nou mesos més per portar els reactors a "parada freda". La secretària d'Estat dels EUA, Hillary Clinton, de visita a Tòquio, ha certificat que Fukushima és "una crisi multidimensional amb un abast sense precedents".

A curt termini, el principal és evitar noves explosions d'hidrogen, per al que Tepco seguirà introduint nitrogen en els reactors 1 i 3. Al febrer tractarà de limitar l'abocament d'aigua radioactiva. "Bona part de la contenció està danyada i com més aigua injectem per refrigerar, més sortirà (ja radioactiva) al medi ambient. Així que hi ha buscar un equilibri", han explicat els seus responsables en roda de premsa.

L'elèctrica vol instal lar un sistema d'intercanvi de calor que permeti reutilitzar com a refrigerant l'aigua radioactiva que actualment s'escapa del nucli dels reactors. I fins llavors vol emmagatzemar de forma segura desenes de milers de tones d'aigua radioactiva. Tractar aquesta quantitat com a residu serà una altra dificultat, ja que els residus radioactius fins ara eren sòlids.

La tasca és ingent perquè el pla inclou també reforçar l'estructura que suporta la piscina de combustible del reactor 4 i instal lar un sistema de circulació d'aigua a les piscines. I tot, en unes condicions d'alta radioactivitat que dificulten enormement els treballs i entre rèpliques del terratrèmol i amenaces de tsunamis que preocupen els tècnics.

Després d'aconseguit això, Tepco aspira a portar els reactors a parada freda en el termini màxim de sis mesos. L'empresa ha anunciat que projecta cobrir els que tenen l'estructura exterior més danyada (1, 3 i 4) encara que de forma temporal, no amb un sarcòfag com el de Txernòbil. El desmantellament de quatre reactors danyats és un repte sense precedents per a la indústria nuclear i durà dècades.

El que no ha aclarit Tepco és quan tornaran els evacuats a casa seva. Hi ha pobles fins a 40 quilòmetres que seran desallotjats perquè els vents dominants han portat allà altes dosis de radiació. "Sentim molt la seva situació però aquesta decisió depèn del Govern", ha contestat Katsumata als periodistes. El ministre d'Economia, Banri Kaieda, sí que ha confiat que alguns comencin a tornar a casa després d'aquests nou mesos.


Dimarts 12 d'abril. Actualització a les 14:20 h

La Comissió de Seguretat Nuclear del Japó ( JNSC ) i l'Agència de Seguretat Nuclear i Industrial nipona (NISA) han fet conèixer un càlcul preliminar aquest dilluns dient que els reactors nuclears accidentats a Fukushima Daiichi van alliberar a l'atmosfera fins a 10.000 terabecquerels de materials radioactius per hora en algun moment després del sisme i el tsunami que va colpejar el nord-est del Japó l'11 de març, tot just fa un mes. Aquesta revelació ha comportat la decisió d'elevar provisionalment el nivell de l'accident al 7 de l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES) per als reactors 1, 2 i 3, el pitjor en l'àmbit internacional, des de l'actual 5, que va ser anunciat el 18 de març. El nivell 7 en l'INES només s'ha aplicat a la catàstrofe de Txernòbil del 26 d'abril de 1986, ara fa vint-i-cinc anys (l'anterior avaluació provisional de 5 era al mateix nivell que l'accident de Three Mile Island als Estats Units el 1979).

Una avaluació de nivell 7 de l'INES correspon a un alliberament a l'ambient de material radioactiu equivalent a desenes de milers de terabecquerels de iode radioactiu 131. Un terabecquerel equival a 10 12 becquerels (1 becquerel [Bq]  defineix la quantitat d'un radionúclid que pateix una desintegració per segon). És, doncs, l'accident més greu de la història, amb alliberament de material radioactiu i efectes múltiples per a la salut i el medi ambient, tenint em compte, a més, que hi ha quatre reactors implicats, amb les seves piscines de combustible gastat, fusió parcial dels nuclis, alliberament a l'aire, deposició al sòl i vessament als aqüífers i a l'oceà Pacífic.

Haruki Madarame, president de la comissió, que és un organisme del govern, ha dit que s'ha estimat que l'alliberament de 10.000 terabecquerels de materials radioactius per hora va continuar durant diverses hores.

Tot i que NISA estima que la quantitat de radiació alliberada no arriba al 10% de la que es va produir a Txernòbil, un funcionari de Tokyo Electric Power (Tepco) ha afirmat que es tem que l'accident de Fukushima Dai-ichi podria superar els nivells de contaminació de la planta ucraïnesa. Segons aquest funcionari, que cita Kyodo News, la major part de la radiació es va produir a partir del 15 de març, quan part del recipient de contenció del reactor número 2 va patir danys arran d'una explosió d'hidrogen, amb què grans quantitats de substàncies radioactives van ser alliberades de la piscina de supressió del reactor.

D'altra banda, a les 08:35 de dimarts (hora del Japó, 00:35 hora d'aquí)) Kyodo News ha informat que s'havia extingit un incendi que s'havia declarat al reactor número 4 del complex nuclear de Fukushima Dai-ichi just després que es declarés un nou terratrèmol al nord-est de l'illa Honsu, sense especificar les causes ni l'abast de l'incendi.

S'ampliarà la zona d'exclusió

Mentre els terratrèmols continuen sacsejant el nord i el nord-est del Japó —amb apagades massives de llum—, el govern nipó està considerant finalment estendre la zona d'evacuació i exclusió al voltant de la central nuclear de Fukushima, a causa dels alts nivells de radiació.

Yukio Edano, portaveu del Govern nipó, ho ha dit aquest dilluns en una conferència de premsa: "L'extensions de la zona d'exclusió de la central nuclear Fukushima Dai-ichi es podrà ampliar en diferents sectors a causa de l'avaluació dels valors de dosis acumulatives de radiació". La dosi acumulada d'exposició a la radiació durant un període prolongat pot afectar la salut humana. "El govern —ha afegit— està consultant experts sobre els riscos per a la salut de l'exposició a la població a llarg termini, tenint en compte els valors de la radiació, el  clima i la topografia."

Ahir a la televisió NHK, Sato Yurei, governador de la regió de Fukushima, va criticar el pla d'evacuació prèvia per als residents de la zona de 20 a 30 km amb aquestes paraules: "És totalment desorientador i no s'han assessorat sobre el que s'ha de fer".

La JNSC també ha fet conèixer un càlcul preliminar del nivell acumulat de l'exposició externa a la radiació, dient que s'ha excedit el límit anual d'1 milisievert en àrees que s'estenen més de 60 quilòmetres al nord-oest de la planta i uns 40 km al sud-sud-oest Fukushima Dai-ichi. Abasta les ciutats de Fukushima, Date, Soma, Minamisoma i Iwaki, a la prefectura de Fukushima, i en algunes zones com la ciutat de Hiron, a la mateixa prefectura.

Dins la zona d'exclusió de 20 quilòmetres establerta pel govern, la quantitat varia de menys d'1 milisievert a 100 milisieverts o més, i en els 20-30 km de radi de l'anell extens, on als residents se'ls demana de quedar-se a casa, les traces mesurades són menors de 50 milisieverts.

Davant l'empitjorament de la situació el govern japonès s'havia negat fins ara a ampliar un segon radi, tot i les recomanacions de l'Agència Internacional d'Energia Atòmica (IAEA).

Els Estats Units i Austràlia van instat els seus ciutadans a evacuar la zona de 80 km al voltant del complex atòmic de Fukushima. Precisament, a Califòrnia han tornat a fer mesures preocupants de Iode-131 i Cesi-134 en el medi, a Little Rock s'ha trobat traces de Iode-131 a la llet i a Filadèlfia ha passat el mateix amb l'aigua de l'aixeta.

Diumenge 10 d'abril. Actualització de les 11:45 h

Les tasques d'eliminació de l'aigua altament radioactiva de la central nuclear Fukushima Dai-ichi no avancen pel fet que es necessita més temps per dur a terme els preparatius. L'aigua altament contaminada dels edificis de les turbines i un túnel de formigó està dificultant la restauració de les funcions de refredament en els reactors avariats. La quantitat total d'aigua s'estima en més de 50 mil tones.



La Companyia d'Electricitat de Tòquio (Tepco), propietària de la planta, planeja transferir l'aigua contaminada a unes instal.lacions de processament de residus nuclears i als condensadors de les turbines. L'empresa està ara treballant per connectar amb mànegues els edificis afectats i les instal.lacions de processat. Ja s'han fet forats en els murs dels edificis, però encara no s'ha començat a instal·lar les mànegues. 



Mentrestant, el dissabte a la nit, el nivell d'aigua altament radioactiva que conté el túnel de formigó del reactor número 2 va arribar als 92 centímetres per sota del nivell del sòl. Aquesta xifra suposa un augment de 12 centímetres des que dimecres es va aturar el filtratge de l'aigua al mar. 

La companyia elèctrica planeja començar a bombar aquest diumenge l'aigua del túnel cap al condensador del reactor.

Directrius per a escolars

D'altra banda, el Ministeri d'Educació del Japó farà públiques la setmana que ve una sèrie de directrius de seguretat davant l'exposició a la radiació per a escolars. El Ministeri està redactant el document en resposta a una petició feta pel Govern de la prefectura de Fukushima, que alberga la central nuclear danyada.

Representants governamentals afirmen que les directrius es basen en dades recopilades mitjançant mesuraments dels nivells de radiació trobats en escoles i mostres de terra dels patis d'esbarjo.

La normativa estableix que les escoles hauran de suspendre les classes tant dins com fora de les aules i assegurar-se que tots els alumnes portin posades màscares si la radiació sobrepassa certs nivells.

El Ministeri afirma que demanarà consell tècnic a la Comissió de Seguretat Nuclear abans de completar les directrius.

Dades per Internet

El Ministeri de Ciència del Japó està publicant al seu lloc d'Internet els nivells de radioactivitat mesurats en tot el país. La informació s'ofereix en anglès, coreà, xinès i japonès.

El servei va començar el dissabte 19 de març i les dades s'actualitzen dues vegades per dia. El Ministeri publica els nivells de radioactivitat i de material radioactiu sobre el sòl, en l'aigua de pluja, en l'aigua corrent i en l'atmosfera.

Al lloc web també es mostren els mesuraments de la radioactivitat efectuades independentment pel Ministeri prop de la Central Nuclear Fukushima Dai-ichi.

L'adreça del lloc web és la següent: www.mext.go.jp

Sense collita d'arròs

El Govern nipó aconsellarà que a les zones afectades per la radiació pròximes a la central de Fukushima Dai-ichi no s'hi comenci el conreu d'arròs enguany donats els alts nivells de radiació mesurats en els sòls, ja que s'han detectat nivells de cesi radioactiu que superen els 5.000 bequerels per quilo (Bq/kg), arribant fins als 15.031 Bq/kg a Iitatemura, que es troba en la zona d'entre 20 i 30 km on s'aconsella que la gent marxi o bé que romanguin a l'interior de les cases.

Vegeu les actualitzacions anteriors i totes les informacions sobre Fukushima a EcoDiari

COMENTARIS

+8
-4
El Risc Nuclear és massa gran
Sophia Blasco, 15/03/2011 a les 09:06
Quants morts necessitem per entendre que l\\\'energia nuclear és perillosa?
Us recomano l\\\'article \\\'Centrals Nuclears, algunes veritats incòmodes\\\' fa un repàs que ens fa tocar de peus a terra, el trobaràs a:


+6
-4
"Lo peor que puede pasar en Japón"
Francesc, 15/03/2011 a les 11:51
Hola, moltes gràcies per tota l'acurada i complerta informació sobre el tema que faciliteu en aquesta entrada.

M'agradaria fer-vos arribar una entrada que he trobat avui amb un anàlisi del pitjor que pot passar a nivell nuclear al Japó, això sí, està en castellà:



Salutacions.
+0
-4
dubte
Anònim, 15/03/2011 a les 13:04
hol, gracies per tota la info donada
una pregunta, com puc saber quina és l'a info que heu afegit a mesura que aneu actualizant la pagina? si no m'hes difici saber quina és la part que ja he lliegi i quina no
moltes gràcies
+0
-4
Actualitzacions
EcoDiari, 15/03/2011 a les 14:07
Les actualitzacions es col·loquen als primers paràgrafs.
+3
-5
Arribarà aquí?
Anònim, 15/03/2011 a les 16:59
Quines mides hem d'adoptar? Ja hi ha prou pastilles de iode a les farmàcies?
+1
-4
parlen que la cosa és qüestió d'hores
danifas, 16/03/2011 a les 20:03
+3
-4
Visca l´energia barata i no contaminant
Anònim, 17/03/2011 a les 09:50
Tot aquest enrenou no el pagarà ni l´empresa responsable de la central ni les assegu
radores.Aquest tsunami amb una planta convencional,hauria produit les mateixes o majors destrosses pero les repercusions i les preocupacions per la població en tot el món haurien estat molt menors.Això és com qui deu 1000 euros al Banc,el problema és seu; quan el que deu son 1000mill.el problema és del Banc.En el cas present el Banc
ho som tots
+2
-4
augment de la radiació
danifas, 17/03/2011 a les 16:21
+1
-5
sobre el sieverts
danilfas, 18/03/2011 a les 01:41
4.000 microsieverts (4 sieverts/hora)

Això està malament no? 4.000 microsieverts son 4 milisieverts
+2
-0
Què no llegiu diaris japonesos?
Anònim, 24/03/2011 a les 15:53
Primers treballadors irradiats? Avui 24-03-11 ja en van disset.
+0
-0
I com queden retratats tots
Anònim, 26/03/2011 a les 10:57
Per supost no parlo de les fotografies
+0
-0
Fukushima mon amour
Anònim, 10/05/2011 a les 20:23
Devinalha: Qui ha vengut centralas nuclearas al Japon sobre placas tectonicas?
+0
-0
Seria bó
Anònim, 19/06/2011 a les 11:48
que la premsa sequís amb més cura les informacions que arriben dels districtes afectats, el patiment de les families desplaçades,de les que viuen en acampaments "provisionals",de les mares que es desprenen dels seus fills per a que estiguin en llocs més llunyans,malfiant-se de les recomanacions del govern,amb aquest sentit d´auto-immolació tan propi de la gent.Ademés de la quantitat ingent d´aigua contaminada que hi ha dins del reactor i que no saben ben bé com l´han de tractar

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: