Redacció | Actualitzat el 11/03/2011 a les 10:17h

Les corts espanyoles sentencien de mort l'energia fotovoltaica

Un grup d'inversos internacionals presentarà una demanda contra el Regne d'Espanya pels perjudicis causat en les seves inversions

La votació entre PSOE i "nacionalistes" va sentenciar de mort el desenvolupament de l'energia fotovoltaica. Foto: Arxiu ND.

El Congrés dels Diputats va rebutjar aquest dijous, amb els vots de PSOE, CiU i PNB, la derogació de dues disposicions del Reial decret llei 14/2010 aprovades en el Senat el 23 de febrer que en la pràctica significaven acabar amb la retroactivitat fotovoltaica. El Senat va dir no a la limitació d'hores equivalents de funcionament de les instal·lacions fotovoltaiques amb dret a cobrar la prima i va dir no al fet que per un període de tres anys, fins al 31 de desembre de 2013, es limiti a totes les instal.lacions al mateix nombre d'hores de funcionament sense tenir en compte la seva situació geogràfica.

CiU ha donat suport al Govern espanyol en contra del que diumenge passat li va demanar la Unió de Pagesos durant una manifestació a les portes de la Generalitat. Es va comminar a Artur Mas i als diputats de CiU al Congrés que no votessin amb el PSOE pels perjudicis que la retallada fotovoltaica causaria als 4.000 pagesos que en el seu dia van invertir en plantes fotovoltaiques. CiU ha votat amb els socialistes, però obrint el mateix temps una porta a la negociació.

El Partit Nacionalista Basc, per la seva banda, va votar al Senat a favor de la derogació de la retroactivitat, més tard va mostrar la seva predisposició a abstenir-se en el Congrés i finalment ha votat a la cambra baixa just el contrari del que va votar al Senat .

Al final 181 vots han parat el que va dictaminar el Senat i 161 no hi han donat suport.

Rebuig de les associacions fotovoltaiques

AEF, ANPER, APPA i ASIF han fet públic un comunicat en què "lamenten profundament" el resultat de la votació que "certifica la manca de seguretat jurídica en el nostre ordenament". Les mesures, qualificades de "retroactives" i "inacceptables" pel comissari europeu d'Energia, Günther Oettinger, posen en greu perill la viabilitat del sector fotovoltaic.

"Tot i el resultat a la votació del Congrés" —continua el comunicat— "les associacions fotovoltaiques volen agrair públicament l'esforç realitzat en el Congrés pel Partit Popular, Esquerra Republicana, Esquerra Unida-Iniciativa per Catalunya Verds, Coalició Canària i el Grup Mixt en defensa de la seguretat jurídica. El sector contempla també amb esperança la nova línia de diàleg que s'ha obert amb el Ministeri d'Indústria. Diàleg en què participaran CiU, PNB i UPN, que s'han compromès amb el sector donar-li suport en les converses que es mantindran en un futur pròxim".

Al final de la jornada la situació continua al mateix lloc: les retallades sobre la taula, governs autònoms i defensors del poble avisant de la interposició de recursos d'inconstitucionalitat, inversors internacionals ensenyant la porta de l'arbitratge, i la Unió Europea mostrant la seva desaprovació per les mesures del govern.

Demanda internacional contra Espanya

El grup de demandants contra el Regne d'Espanya està format per AES Solar, Element Power, European Energy, Foresight Group, GreenPower Partners, HgCapital, Hudson Clean Energy, Impax Asset Management, KGAL GmbH & Co KG, GWM-Lux Energia Solar, NIBC Infrastructure Partners, Eoxis Energy, Scan Energy, Ampere Equity Fund i White Owl Capital.

Entre tots van invertir a Espanya 4.000 milions de dòlars en projectes fotovoltaics i gestionen més de 30.000 milions de dòlars (21.500 milions d'euros) de més de 70 fons de pensions i d'altres inversors institucionals i privats que sumen un capital total sota gestió de més de 3 bilions de dòlars (més de 2 bilions d'euros).

Les queixes dels inversors busquen la raó jurídica a l'Energy Charter Treaty (ECT), un tractat multilateral d'inversió dissenyat amb l'objectiu de protegir inversions transfrontereres en el sector energètic. Està signat per 51 països, entre els quals es troben tots els de la Unió Europea.

En virtut de l'ECT es podria demandar al Regne d'Espanya i acudir als tribunals internacionals d'arbitratge.

COMENTARIS

+1
-1
Què vol dir?
Anònim, 11/03/2011 a les 12:52
"acabar amb la retroactivitat fotovoltaica": què vol dir?
+3
-0
Reatroactiu
L. Serres, 11/03/2011 a les 13:08
Retroactiu, en aquest cas, té a veure amb el fet que les mesures aprovades no s'imnplantaran a partir d'ara sinó que es retrauran en el temps i afectaran partides (primes) d'anys anteriors.
+2
-0
VISCA EL PETROLI
Anònim, 11/03/2011 a les 15:21
S'han de posar traves a les energies sostenibles. Tot ha de voltar al voltant del petroli que suposa més ingressos per l'estat i quant s'acabi nosaltres ja no hi serem.
Matem el planeta lo més ràpid possible.
+1
-0
Rendibilitat
AliBay, 11/03/2011 a les 20:14
Les energies fotovoltaica i eòlica són rendibles però només en instal·lacions domèstiques. Les megaplantes solars o els hiperparcs eòlics ni són rendibles ni són sostenibles ni podem degligir l'impacte ambiental i visual que provoquen.

Però clar, de la instal·lació eòlica i fotovoltaica que t'instal·lis tu a casa teva l'ENDESA de torn no xucla de cap mamella. I això és el que no els interessa. D'aquí que pretenguin que la nuclear ara, oh miracle, s'hagi tornat neta, barata i, a més, evita el canvi climàtic.
+0
-0
Petroli fins a la mort
Anònim, 16/03/2011 a les 22:31
Mentre quedi una sola gota de petroli per explotar per part de les grans petrolieres mundials; que son les que han posat i pagat els principals líders mundials. és inútil intentar implantar energíes renovables.
Aquest cártel del petroli ho impedirà.
Semble que sota terra encara queda petroli equivalent a tot el que hem gastat fins ara, és a dir queda petroli pels propers 50 o 80 anys, però el que aquests cabrons no expliquen és que fins ara hem gastat el petroli fácil de extreure i el mes net, i a partir d'ara, tot el petroli que ens vendran com a bo, és petroli del fons de les bosses, ple de brutícia i que costa el doble esforç energètic d'extreure,
Per tant a partir d'ara ens vendran una benzina i un gas-oil molt brut però molt mes car perquè costa mes de extreure i així seguirem els propers 50 - 80 anys si ningú no fa una revolució i talla alguns colls i torna a reactivar l'energia eòlica, la solar i la de les marees i tanca ja la del petroli car i brut.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: