Xavier Borràs | Actualitzat el 16/02/2011 a les 16:18h

Equador: condemna històrica contra Chevron per contaminar

Un jutge condemna la petroliera a pagar 9.500 M€ als més de 30.000 afectats per les contaminacions de Texaco

Contaminació per petroli en el poble indígena Kichwa de Rumipamba. Foto: ChevronToxico.

"Finalment, qui contamina paga", es regracia The Independent al seu editorial, després que un jutge condemnés aquest dilluns la petroliera nord-americana Chevron a pagar 9.500 milions d'euros a l'Equador pels danys ambientals causats per Texaco, una empresa que Chevron va  redimir (The Guardian, NYTimes).

Aquesta és una victòria històrica per als 30.000 equatorians que van presentar plets amb l'ajuda de la Coalició per la defensa de l'Amazònia i l'advocat Pablo Fajardo. De fet, els activistes ja estan planejant continuar pledejant contra el gegant del petroli en una dotzena d'Estats més (NYTimes).

En aquest cas, qualificat com el "Txernòbil de l'Amazònia", Chevron ha de pagar la multa més gran de la història del dret ambiental, però el grup podria acabar "no pagant res", adverteix The Independent.

L'estira-i-arronsa entre les dues parts durant aquesta batalla judicial de més de divuit anys, segons Foreign Policy, no ha acabat: s'ha presentat una apel·lació (CS Monitor), els denunciants consideren que l'import de la multa és "insuficient" i la companyia parla de "falsificació dels coneixements científics" i de "pressió sobre els jutges" (llegiu la seva defensa). Una línia argumental igual a la que sosté el Wall Street Journal, que descriu el procés de "farsa tacada d'errors judicials". Tanmateix, segons Neil Pyper, "no hem d'esperar que aquest afer es resolgui adequadament" (The Independent). 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: