Redacció | Actualitzat el 30/12/2010 a les 10:16h

Soterrar la MAT és possible

Ho recomana el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient per al tram Bescanó-Santa Llogaia i el ramal de Riudarenes

Protesta silenciosa contra la MAT davant dels jutjats de Vic. Foto: Adrià Costa

Soterrar la línia de molt alta tensió (MAT) mitjançant una galeria de serveis paral·lela al corredor d'infraestructures permetrà actualitzar la tecnologia de transport d'energia a llarg termini i amortitzar la inversió, segons que considera el Consell d'Iniciatives Locals per al Medi Ambient (CILMA). I, a l'espera que es desenvolupin els cables superconductors, avui en dia la tecnologia pionera en aquesta matèria és el cable amb aïllament de gas (CIG).

L'institució ha arribat a aquestes conclusions després de consultar al físic francès Daniel Depris, expert en radiació electromagnètica i en xarxes elèctriques soterrades. Aquest setembre el CILMA li va fer arribar l' Informe de viabilitat de soterrament en corrent altern amb cable aïllat XLPE de la línia MAT de 400 kv amb doble circuït a les comarques de Girona, actualitzat a 2010.

L'expert ha proposat l'ús de la tecnologia CIG, ja que tot i que actualment s'utilitza sobretot en curtes distàncies, és sobretot en les llargues on aquesta tecnologia ofereix més avantatges i és més competitiva que les connexions clàssiques mitjançant cable XLPE, d'aïllament sintètic. S'estan fent obres amb cables CIG a Suïssa, Dinamarca, Alemanya i també obres importants a l'Aràbia Saudita i altres indrets del golf Pèrsic com Qatar.

L'aïllament gasós presenta l'avantatge que pot transportar potències elèctriques més importants en tensions més elevades (MAT i fins i tot UAT -Ultra Alta Tensió) sense haver d'instal·lar estacions de compensació de l'energia reactiva. Això simplifica considerablement la construcció i en redueix el cost total d'execució. La col·locació és més o menys automatitzada, amb trams prefabricats que es munten a l'emplaçament a mesura que avança l'obra.

Finalment, monsieur Depris ha recordat que s'estan desenvolupant cables superconductors (SC) que permetrien transportar cinc vegades més potència que amb els cables clàssics. Això vol dir que una connexió amb SC/225 kV tindria una capacitat de transport aproximadament equivalent a la de dues connexions de 400 kV. L'expert recorda que, en el cas de soterrar la línia en una galeria, la substitució dels cables per cables SC es podria fer sense gaires dificultats quan la construcció inicial hagi estat amortitzada.

Amb les seves reflexions, l'expert recorda que és viable disposar d'una galeria de serveis per soterrar la MAT i desimpactar el territori, atès que també si podran soterrar les línies aèries de distribució actualment existents en aquest corredor d’infraestructures.

Aquestes afirmacions reforcen l'opció del soterrament de la MAT a les comarques de Girona. Tal i com ja va exposar en el seu decàleg , el CILMA recorda que amb les tecnologies actualment disponibles el soterrament de la línia és tecnològicament possible també de Bescanó a Santa Llogaia i en el ramal a Riudarenes.

Ambientalment en un terreny planer, com és el cas, un traçat soterrat ben dissenyat que ressegueixi les infraestructures existents o planificades a les comarques de Girona, i que n’aprofiti els corresponents vials de serveis, genera un impacte molt menor al d’una estesa aèria, que afecta indiscriminadament disseminat urbà i espais naturals.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1114
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: