Xavier Borràs | Actualitzat el 11/12/2010 a les 10:45h

Neix Som Energia, la primera cooperativa d'energies renovables

Durant tot el matí, a la Casa de Cultura de Girona, s'ha fet l'assemblea de constitució, amb 150 socis dels més de 350 inscrits

Els membres del Consell Rector escollit s'adrecen als socis en la fundació de Som Energia Foto: X.B.C.

Durant tot el matí d'avui, des de dos quarts d'onze, la sala d'actes de la Casa de Cultura de Girona ha estat l'indret que ha acollit l'assemblea de fundació i consttució de la primera cooperativa catalana de producció i consum d'energia verda, Som Energia, que ja compta amb més de 350 socis —que han aportat 100 euros cadascun al cpaital social— i que s'ha pogut seguir en directe des d'Internet.

Gijsbert Huijink, Marc Garfella i Marc Roselló han estat els encarregats d'explicar els detalls de la fundació de la cooperativa, que ha aplegat a la Casa de Cultura més de cent cinquanta dels tres-cents socis, amb la voluntat els quals han aprovat els estatuts, han escollit el Consell Rector, i han signat, tots plegats, l'acta de fundació de la cooperativa.

La suma de molts petits inversors ha generat una molt bona resposta. L’objectiu de Som Energia és ser una cooperativa sense ànim de lucre que reuneixi milers de persones amb el desig d’invertir en energies renovables, com passa en molts països del nord 'Europa o als Estats Units.

La idea, diuen els impulsos, "és no haver d’esperar que el govern ho faci per nosaltres, ho podem fer nosaltres mateixos en el nostre àmbit. Si cadascú de nosaltres invertís una petita quantitat es podria engegar una planta de biogàs, una instal·lació fotovoltaica o un molí de vent".

El mínim de 150 socis establert s'ha superat amb escreix. De fet, per a inscriure’s i participar només calia aportar 100 euros al capital social. Els 100 euros són un dipòsit retornable si hom decideix deixar Som Energia.

Alguns dels avantatges de ser un soci de Som Energia són els següents:

• Tothom hi pot participar i tenir accés a l’energia renovable
• Ajudes a desenvolupar una economia sostenible veritable i a millorar decididament el medi natural
• Ets un co-propietari i tots els membres tenen igual vot
• Un únic dipòsit de participació de tan sols €100
• Producció local d’energia sostenible
• Transferència simple i sense esforç des del teu proveïdor actual
• Menys dependència de les grans companyies energètiques

Com funciona?

Com a cooperativa sense ànim de lucre Som Energia desenvoluparà projectes rendibles d’energia renovable per subministrar electricitat als seus socis.

L'objectiu és oferir aquesta energia renovable de proximitat al mateix preu que l’electricitat “bruta” (Tarifa d’ Últim Recurs) a casa teva, i ajudar a transformar el nostre territori en un lloc més sostenible i més respectuós amb el medi. No requerirà canvis en la forma de rebre l’electricitat a casa. Som Energia s’encarregarà dels requisits administratius necessaris per garantir que l’energia rebuda prové d’una font renovable.

Som Energia te previst començar a vendre energia renovable a partir de les fons existents el proper mes de setembre del 2011. Serà energia renovable que es comprarà al mercat i es vendrà als associats.
Mentrestant, amb el temps, es desenvoluparan projectes propis i rendibles de generació elèctrica. Alguns projectes podrien desenvolupar-se ràpidament (com petits projectes d’energia fotovoltaica), i d’altres, com aerogeneradors, poden trigar més temps a realitzar-se.

Per a algunes persones, simplement participant com a soci i tenir accés a l’energia renovable generada localment serà suficient. Però en una etapa posterior i en funció dels projectes d’inversió que tinguem, els membres que vulguin també tindran l’oportunitat de participar financerament en els projectes d’energia renovable que es vagin desenvolupant. S’estima que es pagarà un retorn del 4% al 7% per aquestes inversions.

COMENTARIS

+2
-0
Un pas més
Anònim, 12/12/2010 a les 11:40
Les cooperatives d´enegia són una resposta a l´acaparació de les grans corporacions.Això també és un canvi necessari pel sosteniment i canvi climàtic
+0
-0
contadores
Anònim, 23/12/2010 a les 23:35
Debemos luchar por las renovables y por la independencia energética. Hay que presionar para que las compañias eléctricas (entiendo que Somenergia será la primera) faciliten contadores netos para descontar la energía eléctrica que produzcamos en nuestras casas.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: