La Comissió ha publicat en el Diari Oficial de la UE la seva Recomanació de 13 de juliol sobre directrius per al desenvolupament de mesures nacionals de coexistència destinades a evitar la presència accidental d'organismes modificats genèticament (OMG/transgènics) en cultius convencionals i ecològics. L'objectiu d'aquestes mesures de coexistència és evitar les possibles pèrdues econòmiques i l'impacte de la barreja de cultius modificats genèticament i no modificats genèticament (inclosos els cultius ecològics).
Les directrius elaborades per la Comissió adopten la forma de recomanacions no vinculants destinades als Estats membres. La seva finalitat és oferir principis generals per al desenvolupament de mesures nacionals destinades a evitar la presència accidental d'OMG en els cultius convencionals i ecològics. S'admet que molts factors importants en aquest context són específics de les característiques nacionals, regionals i locals.
Seguint aquest enfocament, els principis generals que regiran l'elaboració de mesures nacionals de coexistència destinades a evitar la presència accidental d'OMG en cultius convencionals i ecològics seran:
- Transparència, cooperació transnacional i participació de les parts interessades
- Proporcionalitat
- Nivells de mescla que no han de superar gràcies a les mesures nacionals de coexistència destinades a evitar la presència accidental d'OMG en els cultius convencionals i ecològics
- Mesures destinades a excloure el cultiu d'OMG en extenses zones ("zones lliures d'OMG»)
Normes sobre responsabilitat
La Comissió assenyala la necessitat de modificar les
recomanacions donades en 2003 per a la coexistència d'OMG per reflectir millor la possibilitat que ofereix l'article 26 bis de que els Estats membres estableixin mesures destinades a evitar la presència accidental d'OMG en els cultius convencionals i ecològics. En conseqüència, les presents directrius es limiten a enunciar grans principis generals per al desenvolupament de mesures de coexistència, en els quals es reconeix que els Estats membres necessiten suficient flexibilitat per tenir en compte les seves especificitats regionals i nacionals, així com les necessitats locals particulars de els conreus i productes convencionals, ecològics i d'altres tipus.
La Recomanació estableix a més que l'
Oficina Europea de Coexistència (ECoB) , juntament amb els Estats membres, continuarà desenvolupant bones pràctiques sobre coexistència i directrius tècniques sobre qüestions connexes. La ECoB mantindrà actualitzat un catàleg indicatiu de les mesures i una llista de factors agronòmics, naturals i específics dels cultius que s'han de prendre en consideració per desenvolupar mesures nacionals destinades a evitar la presència accidental d'OMG en els cultius convencionals i ecològics. Al seu torn, els Estats membres han de seguir contribuint al treball tècnic de la ECoB.
Influència del cultiu d'OMG a la UE en l'organització de la producció agrícola
La Recomanació de la Comissió assenyala, d'una banda, la possibilitat d'una presència accidental d'OMG en conreus no modificats genèticament (convencionals i ecològics), planteja la qüestió de com garantir la llibertat d'elecció del productor entre els diferents tipus de producció. En principi, els agricultors han de poder triar els tipus de cultiu que volen practicar, ja siguin modificats genèticament, convencionals o ecològics. Aquesta possibilitat ha de combinar-se amb el desig d'alguns agricultors i agents econòmics de garantir la menor presència possible d'OMG en els seus cultius.
D'altra banda, en aquest assumpte importa també l'elecció dels consumidors. Perquè els consumidors europeus puguin escollir entre aliments modificats genèticament i no modificats genèticament, ha d'existir no només un sistema de traçabilitat i etiquetatge que funcioni adequadament, sinó també un sector agrícola que pugui oferir els diferents tipus de productes.