José Bové Foto: Arxiu
Els eurodiputats francesos José Bové i Sandrine Bélier (Els Verds) han demanat avui la "suspensió" de noves autoritzacions d'organismes genèticament modificats (OGM a la UE, fins que hi hagi mètodes científics apropiats per examinar els seus riscs, per manera que s'apliqui l'anomenat principi de precaució.
Els europarlamentaris han presentat, en roda de premsa, un estudi de l'organització no governamental Test Biotech, que insisteix que són "insuficients" les avaluacions que actualment es fan sobre els expedients de transgènics a la UE -prèvies a la seva aprovació-, per la qual cosa aquests exàmens s'haurien d'endurir.
Davant d'aquestes conclusions, Bové ha sol·licitat al comissari europeu de Sanitat, John Dalli, que "suspengui totes les autoritzacions (d'OGM)" que en aquests moments estan pendents, fins que hi hagi unes anàlisis de riscs apropiats.
Els eurodiputats han donat a conèixer l'informe, coincidint amb la preparació per part de la Comissió Europea (la CE) d'una proposta, que aprovarà la pròxima setmana, per modificar els procediments d'aprovació dels transgènics.
Brussel·les barreja la possibilitat de donar més llibertat als països que vulguin vetar el cultiu d'un OGM al seu territori.
Els eurodiputats han assenyalat que la CE ha d'imposar regles encara més estrictes contra els transgènics i "alentir" la seva aprovació, ja que opinen que el projecte que Brussel·les proposarà no eliminarà la incertesa que comporten aquests productes.
Però els europarlamentaris i el responsable de l'estudi han criticat especialment a l'Autoritat Europea per a la Seguretat Alimentària (AESA o EFSA, en les seves sigles en anglès), que ara s'encarrega de realitzar les anàlisis de risc sobre els transgènics, abans que siguin autoritzats.
El director tècnic de Testbiotech, Christopj Then ha recalcat que la forma de treballar l'AESA respecte als OGM és "errònia" i que encara que permet a les indústries estalviar diners" no proporciona dades científiques suficients.
Per exemple, Then ha afirmat que és un error estudiar els transgènics comparant-los amb els cultius convencionals perquè no són similars i també ha advocat per una major vigilància sobre els OGM.
També ha esmentat els problemes que els transgènics representen per a la biodiversitat, com per exemple en el cas d'alguns tipus de colza resistent a herbicides, ja que a les seves plantacions es multiplica l'ús de pesticides.