Aguaita | Actualitzat el 19/12/2022 a les 14:33h

Les confraries del Delta demanen «més inversions i menys comissions per revertir la regressió»

Els representants de la pesca evidencien el neguit del sector en la Comissió d'Estudi de Protecció del Delta

Les confraries de pescadors del Delta de l'Ebre han traslladat este dimarts a la Comissió d'Estudi sobre la Protecció del Delta les seues inquietuds al voltant de la contínua amenaça de regressió de l'Illa de Buda. El secretari de la Confraria de Pescadors de Deltebre, Pasqual Chacón, s'ha mostrat molt crític i ha demanat als grups parlamentaris presents que el sector i el conjunt del territori necessita "més inversions i menys comissions d'estudi". En esta línia, el secretari de la Confraria de Pescadors de l'Ampolla, Joan Balagué, ha lamentat que la pesca siga una activitat "molt tocada" pel canvi climàtic, però també "per l'acció de les administracions" que amb les contínues normatives fan complicada la continuïtat el sector.

Durant la Comissió d'Estudi també s'ha posat damunt la taula aspectes com la gestió de la plaga del cranc blau, una espècie introduïda però que ha trobat una important acceptació comercial gràcies a les captures regulades. De fet, i segons el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, anualment al Delta se n'agafen un milió i mig d'exemplars, tot i que assegura que la població de cranc blau "ja no està creixent exponencialment".
 
Per la seua banda, els representants dels pescadors han defensat la comercialització d'estes noves espècies per a la supervivència del sector. "L'alternativa quina és? Perdre les nostres espècies autòctones i no poder comercialitzar les noves?", es qüestiona l'assessor jurídic de la Confraria de Pescadors de la Ràpita i secretari de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, Mario Vizcarro.
 
Sobre el futur del sector, Vizcarro ha defensat la diversificació de la seva economia amb projectes com el del turisme pesquer, per tal de revertir una situació que considera "crítica" i demana a les autoritats competents que apostin pel Delta de l'Ebre, ja que "protegir el delta, és protegir el sector primari".
 
En la mateixa línia s'han mostrat els secretaris de les confraries de Deltebre i l'Ampolla, Paqual Chacón i Joan Balagué, els quals lamenten "viure resignats" en un sector que s'està perdent per la pressió continua de les administracions i les respectives normatives.
 
L'Associació Sediments denuncia que "no s'està fent res"
 
D'altra banda, qui també ha participat en la Comissió d'Estudi sobre la Protecció del Delta de l'Ebre és l'Associació Sediments, amb Josep Juan Segarra com a representant, qui ha denunciat que "no s'està fent res" en la gestió d'aquesta matèria de la zona. Per este motiu, planteja la "creació d'un pla de gestió integral dels sediments de la conca", sobre el qual, assegura, "no s'està treballant". En aquesta línia, Segarra proposa que "l'empresa que estigui explotant les presses hauria de pagar part de la gestió dels sediments".
 
Maria Jesús Vinya, nova presidenta de la comissió
 
La sessió de la Comissió que també ha servit per fer el relleu al capdavant de la presidència. A l'inici de la compareixença, s'ha votat la nova presidenta, Maria Jesús Vinya, qui ocuparà el lloc que ha deixat Lluís Salvadó, recentment nomenat president del Port de Barcelona.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1089
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: