Les vinyes del Parc Agrari de Sabadell. Foto: Juanma Peláez.
Un estudi elaborat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i comparat el
malbaratament alimentari que es dona a les
agrobotigues i als
supermercats. I ha apuntat que en el primer establiments hi ha fins a
un 80% menys de fruita i verdura que es llença a la brossa que les superfícies comercials més grans.
El treball, dut a terme per l'investigador de l'ICTA-UAB, Pietro Tonini, ha atribuït la diferència a que a les agrobotiques i cooperatives "s'estableix una
relació més gran entre el comprador i el venedor, que fomenta el consum d'aliments més variats i de temporada". A més, ha destacat que aquest usuari acostuma a tenir "una major
consciència ambiental i tendeix a adquirir
productes més lletjos estèticament".
En aquest sentit, el responsable, ha calculat que "entre un 10 i un 15% del que es conrea es queda al camp" per aquesta "aparença lletja". Ha recordat que les cadenes alimentàries suministren
al 81% de la població, mentre que les agrobotiques, cooperatives agràries i venda directa de l'agricultor
abasteixen un 19%.
L'estudi també ha subratllat que l'usuari de supermercats acostuma a fer un
consum més elevat de productes ultraprocessats, que ha pujat després de la pandèmia. Per contra, el de
cooperatives omple el cistell amb
productes frescos, dedica més temps a cuinar i té més consciència ambiental i sobre la dieta mediterrània.
Anàlisi de dades el Parc Agrari
El treball, que duu per títol
Pandèmies. Municipis resilients a les pandèmies mitjançant el nexe d'agricultura de proximitat, energia, aigua i residus. Del pilot al municipi, s'ha fet a partir de dades del
Parc Agrari de Sabadell i la
cooperativa local El Rodal. L'objectiu és
conscienciar i promoure la producció alimentària sostenible entre la població.