Redacció | Actualitzat el 08/06/2022 a les 11:28h

Un estudi sosté que les agrobotigues malbaraten un 80% menys de fruita i verdura que els supermercats

Es tracta d'un treball fet amb dades del Parc Agrari de Sabadell i la cooperativa local El Rodal

Les vinyes del Parc Agrari de Sabadell. Foto: Juanma Peláez.


Un estudi elaborat per l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB) ha analitzat i comparat el malbaratament alimentari que es dona a les agrobotigues i als supermercats. I ha apuntat que en el primer establiments hi ha fins a un 80% menys de fruita i verdura que es llença a la brossa que les superfícies comercials més grans.

El treball, dut a terme per l'investigador de l'ICTA-UAB, Pietro Tonini, ha atribuït la diferència a que a les agrobotiques i cooperatives "s'estableix una relació més gran entre el comprador i el venedor, que fomenta el consum d'aliments més variats i de temporada". A més, ha destacat que aquest usuari acostuma a tenir "una major consciència ambiental i tendeix a adquirir productes més lletjos estèticament".

En aquest sentit, el responsable, ha calculat que "entre un 10 i un 15% del que es conrea es queda al camp" per aquesta "aparença lletja". Ha recordat que les cadenes alimentàries suministren al 81% de la població, mentre que les agrobotiques, cooperatives agràries i venda directa de l'agricultor abasteixen un 19%.

L'estudi també ha subratllat que l'usuari de supermercats acostuma a fer un consum més elevat de productes ultraprocessats, que ha pujat després de la pandèmia. Per contra, el de cooperatives omple el cistell amb productes frescos, dedica més temps a cuinar i té més consciència ambiental i sobre la dieta mediterrània.

Anàlisi de dades el Parc Agrari

El treball, que duu per títol Pandèmies. Municipis resilients a les pandèmies mitjançant el nexe d'agricultura de proximitat, energia, aigua i residus. Del pilot al municipi, s'ha fet a partir de dades del Parc Agrari de Sabadell i la cooperativa local El Rodal. L'objectiu és conscienciar i promoure la producció alimentària sostenible entre la població.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1117
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: