Aguaita.cat | Actualitzat el 08/06/2022 a les 11:25h

ONU-Hàbitat concretarà en dos anys com fer l'Ebre resilient al despoblament i al canvi climàtic

Puigneró dóna el tret de sortida al programa de resiliència urbana en un acte a Ascó

La Generalitat i ONU-Hàbitat començaran aviat la recollida de dades i informació per concretar, en un màxim de dos anys, les accions a implementar a les Terres de l'Ebre el programa de Resiliència Urbana i que l'ha de convertir en un territori més resilient al canvi climàtic, el despoblament i la transformació digital. La metodologia, que s'ha implementat en ciutats d'arreu del món s'aplicarà per primera vegada en un territori, i el model ebrenc "es replicarà a altres regions del món". El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha presidit l'acte institucional a Ascó (Ribera d'Ebre) amb què es dona el tret de sortida al programa, acompanyat d'una cinquantena de representants socioeconòmics i polítics.

El vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, ha destacat la importància de projecte per a les quatre comarques de l'Ebre perquè Nacions Unides acompanyarà amb este "programa específic" de resiliència urbana l'abordatge dels problemes específics que el territori també patix i compartix amb l'agenda de canvis globals ja sigui el canvi climàtic , el despoblament o la transició digital.

Un dels casos que tindrà "especial interès" en este estudi és Ascó, que s'ha de preparar per l'etapa postnuclear, un repte en què el municipi no es vol quedar sol, com ha aprofitat per reclamar l'alcalde Miquel Àngel Ribes. Ribes ha recordat la contribució "enorme" del municipi en la generació d'energia –nuclear i renovable- i ha demanat "el suport institucional" per aplicar polítiques que compensin l'esforç fet pel poble per al conjunt de la societat. Ribes ha criticat "la falta d'altura" per la incertesa que genera el govern de l'Estat respecte al tancament de les nuclears. "No podem estar pendents de si les centrals nuclears tanquen, de què faran els treballadors, i què passarà amb uns pobles que viuen directament d'aquesta indústria", ha dit.

Però el vicepresident també ha assenyalat que el programa de resiliència urbana ha de donar eines per a problemes ben coneguts com la regressió del Delta així com d'altres que passen més de puntetes, com és el despoblament de les zones interiors de l'Ebre. Puigneró ha defensat que la digitalització és una eina clau per resoldre per minimitzar aquest problema. Hi haurà recursos abocats a fer-ho possible perquè surtin projectes concrets que s'apliquen en aquests sentits i això ha de passar en dos o tres anys i ho hem de fer de pressa perquè el reptes globals no s'aturen", ha insistit.

El director del Programa, Esteban León, ha agraït l'acollida del territori al programa d'ONU-Hàbitat i ha defensat que és el "lloc ideal" per fer l'experiment i la prova pilot que després "exportaran a altres parts del món. "Els agraeixo que ens hagin rebut tan calorosament i estem molt entusiasmats en treballar aquí i demostrar que des del punt de vista regional, també es poden canviar les coses", ha dit. De fet, com ha recordat el vicepresident, del programa en sortiran "recomanacions que transcendiran el govern", i que tindran continuïtat encara que es produeixin canvis en la governabilitat del país o els ajuntaments ebrencs. "Sabran què han de fer i serà qüestió que es vagin implementant perquè les Terres de l'Ebre sigui un territori d'oportunitats", ha defensat.

Rosa Suriñachs, coordinadora d'Aliances i Incidència Política ONU-Hàbitat, ha recordat que l'Ebre és un territori "sobrediagnosticat" i que no es tracta d'identificar "res nou" sinó a concretar amb el territori els mecanismes perquè les accions s'implementin i aportin un canvi". "Venim a identificar com s'ha de fer i que es pugui replicar en altres zones del món. Compartir les metodologies amb regions amb situacions similars, amb reptes similars", ha defensat. La disrupció sobre com es fa també formarà part de les recomanacions, ha assegurat Suriñachs.

ONU-Hàbitat assumix també com "repte" l'aplicació d'una metodologia tècnicament molt clara a escala local, fora dels límits urbans d'una ciutat o on s'ha aplicat fins ara, com Dakar, Asunción, Medellín o la mateixa Barcelona. La directora general de Nació Digital i Agenda Urbana, Maria Galindo, també ha avançat que a finals d'aquest mes de juny es presentarà l'agenda de programa. La prova pilot a l'Ebre s'emmarca en el memoràndum d’entesa signat entre ONU-Hàbitat i el Govern català, representat pels departaments de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori i d'Acció Exterior i Govern Obert. 

 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1089
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: