Aguaita.cat | Actualitzat el 11/04/2022 a les 12:06h

La Taula de Consens estudia als Països Baixos models de protecció per al Delta

Els experts neerlandesos es mostren "estranyats" pels plans estatals i la "tímida actuació" feta al delta de l'Ebre

Desembocadura de l'Ebre i Riumar des de l'aire Foto: Sofia Cabanes


La Taula de Consens ha viatjat amb representants de Ministeri per a la Transició Ecològica i el Govern als Països Baixos per demostrar i "constatar" que el model de protecció del litoral neerlandès és una "alternativa seriosa" i amb "un encaix molt gran" per posar-lo en pràctica al Delta de l'Ebre. L'entitat pressiona perquè esta forma de gestió "s'incorpore al Pla de protecció estatal del Delta i demana "un mecanisme de treball conjunt" amb les administracions, com també recomanen els experts holandesos. De fet, els amfitrions de la delegació es van mostrar "estranyats" i "sorpresos" per la proposta de l'Estat d'acomodar i enretirar el domini públic litoral al Delta, així com de "les tímides intervencions" que hi han fet.

Dijous i divendres passat, una delegació amb representants del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), el Departament d'Acció Climàtica, el Govern i la Taula de Consens pel Delta van participar en una sèrie de jornades tècniques per conèixer in situ l'experiència de diferents institucions neerlandeses davant dels riscos d'inundació i regressió que són indissociables dels Països Baixos.

La delegació va reunir-se amb EcoShape, consorci público-privat d'experts en el maneig i gestió de dragatges marins (Van Oord) i de dunes litorals (HKV). Amb ells, prop de Petten, a les Hondsbossche Duinen, es va mostrar una actuació –la mobilització de 30 milions de metres cúbics d'arena- en 12 quilòmetres de litoral on durant dues dècades s'ha protegit la costa amb la regeneració amb sorres i l'enfortiment del sistema dunar. L'antic dic ha quedat obsolet i soterrat per l'avançament mar en dins d'un sistema natural de 200 metres d'amplada i dunes que poden arribar a superar els 10 mestres d'alçada.

També es va visitar l'institut Deltares i Rijkswaterstaat -l'agència executiva del Ministeri d'Infraestructures i Gestió de l'Aigua- per conèixer l'evolució de les estratègies neerlandeses des de les greus inundacions dels anys 50 i finals dels 80, i com han arribat a la gestió de sorres com a política de preservació del litoral i protecció davant l'augment del nivell del mar per efecte del canvi climàtic.

A més dels experiments hidrodinàmics del canal Deltagoot, la visita va acabar al Zandmotor que es va construir l'any 2011 davant la costa de Kijkduin, a la Haia. Este "motor de sorra" i que diposita en una àrea "relativament petita i en forma de península", més de 20 milions de metres cúbics d'arena perquè els corrents marins transversals i longitudinals, i els vents dominants de la zona, la reparteixin per una extensa franja de la línia costanera, reforçant el litoral i creant espais naturals ben consolidats.

 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1092
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: