Redacció | Actualitzat el 02/03/2022 a les 19:34h
Amplien la depuradora de la Llagosta per millorar l'aigua del riu Besòs
Les obres permetran deixar d'abocar 800.000 quilos anuals de nitrogen
Aquest divendres ha quedat inaugurada l'ampliació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de la Llagosta, amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aigua efluent al riu Besòs. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), ha invertit 14 milions d'euros en unes obres que permeten eliminar la matèria nitrogenada i la matèria carbonosa de l'aigua que surt de la planta.
Es calcula que amb aquestes millores es deixaran d’abocar 800.000 quilos anuals de nitrogen, fet que s'espera que reverteixi en la millora de l’entorn fluvial, ja que l'aigua estarà més oxigenada i això afavoreix el desenvolupament de la fauna i flora. La part més important de l'ampliació ha estat la construcció d’un tercer decantador secundari i d’un nou reactor biològic.
La consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, i la vicepresidenta del Consorci Besòs Tordera, Neus Garcia i Ribas, acompanyats per l'alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra i Gaona, i el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes i López, entre d'altres autoritats, han inaugurat aquest divendres l'ampliació de l'estació.
La consellera Jordà ha destacat durant la inauguració que "el sanejament de les aigües residuals és una de les eines primordials per la lluita contra el canvi climàtic". "Aquestes instal·lacions permeten donar una segona vida a l'aigua residual, contribuint a la millora de les masses d'aigua i reciclant al mateix temps un residu que generem totes i tots", ha dit la consellera. Així mateix, "des del 2018 també incorporem mesures per reduir la petjada energètica de les depuradores amb el desplegament d'un pla que inclou la instal·lació de plaques fotovoltaiques, l'aprofitament del biogàs i millores en l'eficiència de les plantes".
Jordà també ha assenyalat que "en el Pla de gestió de les conques internes 2022-2027 estan previstes un total de 430 accions en matèria de sanejament amb una inversió de 600 milions d'euros".
Per la seva banda, Garcia ha destacat que "aquesta ampliació ens ajudarà a assolir un Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'agenda 2030, en concret el que fa referència a Aigua neta i Sanejament, compromisos que tenim totes les administracions". D'altra banda, ha volgut agrair "el treball conjunt entre administracions i l'esforç dut a terme pels professionals encarregats de l'obra i de la gestió de l'EDAR per garantir en tot moment el sanejament, tot i la complexitat del projecte".
L'alcalde de la Llagosta, Òscar Sierra, ha posat de manifest la importància "que tota la societat s'impliqui en vetllar pels nostres rius i que les administracions segueixin invertint en el sanejament".
L'EDAR la Llagosta es va construir l'any 1994 (amb un tractament fisicoquímic) i ampliada, per primer cop, l'any 1998 (amb tractament biològic). Tracta les aigües residuals urbanes i industrials de nou municipis del Vallès Oriental i el Vallès Occidental: la Llagosta, Martorelles, Mollet del Vallès, Palau-Solità i Plegamans, Polinyà, Sant Fost de Campsentelles, Santa Maria de Martorelles, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat. Es calcula que dona servei a una població de 138.380 habitants.
Està dissenyada per tractar un cabal diari de 43.000 m³, que arriba mitjançant una xarxa de col·lectors en alta d'aproximadament 60 km. L'EDAR i el conjunt de la xarxa de col·lectors conformen el que es coneix com Sistema de sanejament la Llagosta.
Aquesta actuació s'ha articulat mitjançant un conveni subscrit per l'ACA i el Consorci Besòs Tordera, on s'han fixat les condicions per dur a terme aquesta actuació. El Consorci s'ha encarregat de la redacció del projecte i de la seva execució, mentre que l'ACA n'ha finançat les obres.