Torres d'alta tensió. Foto: Erxiu ED.
L’entitat ecologista GEPEC-EdC alerta d’un nou projecte energètic que amenaça el territori. Si el passat mes d’agost es va donar a conèixer la
MAT Forestàlia, que va generar un fort rebuig al territori, ara n’arriba una altra.
Es tracta, de nou,
d’una línia de molt alta tensió que segons GEPEC-EdC
amenaça espais naturals d’altíssim valor ecològic. Esta nova MAT, a més, va acompanyada de 4 macro-centrals eòliques (en total
81 aerogeneradors), i diverses sub-estacions energètiques.
Esta Línia Aèria d’Alta Tensió (LAAT)
de 45 km travessaria les comarques de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, també inclosa en el projecte. La LAAT finalitza a la sub-estació d’Ascó (ubicada a la Central Nuclear d’Ascó). La seua funció seria la d’evacuar l’energia de 4 macro-centrals eòliques de 81 aerogeneradors. Les macro-centrals, ubicades a l’Aragó (a la Província de Terol però també a Saragossa), generarien una potència de més de 500 MW.
El passat divendres 29 d’Octubre, el GEPEC-EdC
va presentar les al·legacions al projecte, anomenat PEol-280 AC. Novament es tracta d’una MAT promoguda per una multinacional privada del sector energètic: en aquesta ocasió
Green Capital Developement.
El GEPEC-EdC ha analitzat l’impacte del projecte i s’oposa a l’
impacte paisatgístic, sobre la biodiversitat i sobre la salut que tindrien les 4 macro-centrals eòliques i la respectiva LAAT associada sobre el territori aragonès i català.
Segons esta entitat ecologista l’impacte d’este macro-projecte provocaria:
Greus afectacions sobre la fauna amenaçada a causa de la col·lisió directa o a la fragmentació i destrucció dels hàbitats. Un impacte potencial molt elevat sobre les aus i els ratpenats (quiròpters). Entre altres, la LAAT afectaria el territori de com a mínim 4 parelles d’Àguila Cuabarrada (Aquila fasciata), i al Pla de Recuperació del Trencalòs (Gypaetus barbatus). Ambdues espècies altament protegides.
Greus impactes sobre Espais Naturals Protegits inclosos en el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). Es conclou que el macro-projecte tindria afectacions directes i indirectes sobre 6 àrees catalogades dins del PEIN: Ribera de l’Algars, Matarranya – aiguabarreig, Ribarroja, Ribera de l’Ebre a Flix, Serra de Pàndols i Cavalls, i la Serra del Montsant – Pas de l’Ase.
Greus impactes paisatgístics degut a la massificació de macro-projectes d’energia renovable i les respectives línies d’evacuació: El projecte es situa en una àrea massificada per altres projectes: les comarques de la Terra Alta i Ribera d’Ebre, que en conjunt ja tenen un total de 169 aerogeneradors en servei, 340 aerogeneradors sol·licitats, i fins a 1.765 ha de centrals solars fotovoltaiques sol·licitades. La massificació d’infraestructures energètiques en estes comarques superaria la capacitat de càrrega del territori, i generaria uns impactes paisatgístics i sobre l’economia local molt significatius.