Redacció | Actualitzat el 25/06/2021 a les 11:49h

Un estudi detecta compostos químics provinents del trànsit de Barcelona al Parc Natural del Montseny

Aquestes substàncies contaminants d'origen antropogènic poden alterar «l'equilibri climàtic i ecològic natural»

Un estudi liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) ha detectat la presència de substàncies químiques contaminants provinents del trànsit de Barcelona al Parc Natural del Montseny.

Els compostos identificats procedeixen de diverses fonts i hi inclouen majoritàriament elements d'origen natural, però s'hi ha descobert una gran presència de components derivats de l'activitat humana, principalment de la crema de combustibles a Barcelona. Ana María Yáñez, autora principal de l'estudi, ha alertat que aquestes molècules d'origen antropogènic "poden alterar l'equilibri climàtic ecològic i natural" de la zona, afavorint la producció d'ozó i aerosols.
 
La recerca ha analitzat l'aire localitzat a un metre i mig del terra al Montseny en tres períodes entre els mesos de juny i novembre de 2019. Els resultats han detectat la presència de compostos tant d'origen natural (provinents de les plantes i l'atmosfera) com humà (partícules de pol·lució provinents de la capital catalana i les carreteres de la zona), i els investigadors alerten que mentre els compostos naturals tenen "un paper imprescindible en la regulació del clima i l'aigua", els emesos en forma de contaminació antropogènica poden alterar "l'equilibri climàtic i ecològic natural".

Segons l'estudi, aquestes molècules contaminants, procedents de Barcelona i transportades més de 50 quilòmetres fins al Montseny per les brises marines, alteren la composició química atmosfèrica al barrejar-se amb els compostos orgànics volàtils que emeten els boscos de la zona de forma natural. Yáñez ha afirmat que, encara que a dia d'avui encara no coneixen com pot afectar aquesta dinàmica a la salut humana o a l'ecosistema, en futures recerques es podrà veure "l'impacte negatiu que té l'activitat humana en zones protegides".
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1117
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: