Aguaita.cat | Actualitzat el 19/05/2021 a les 11:57h

Esquerra aconsegueix incorporar la gestió dels sediments a la Llei del canvi climàtic

La llei haurà de contemplar els impactes derivats de la retenció de sediments als embassaments i les solucions per a la seva mobilització.

Esquerra Republicana de Catalunya ha aconseguit incorporar les esmenes proposades sobre la gestió dels sediments a la Llei del canvi climàtic i la transició energètica, pel qual s'hauran de tenir en compte els impactes derivats de la retenció de sediments als embassaments i les solucions per a la seva mobilització. "Esquerra hem aconseguit incorporar la gestió dels sediments a l'articulat de la llei del canvi climàtic, i per tant la planificació hidrològica l'haurà de tenir en compte", afirmava la diputada republicana al Congrés, Norma Pujol, qui afegia també que "sense aigua i sense sediments no hi ha Delta, així que per afrontar la lluita contra el canvi climàtic cal l'aportació de més cabals i més sediments davant l'amenaça de la regressió i la subsidència".

La diputada explicava que "en veure que la Llei no feia cap referència als sediments i la seva gestió, Esquerra vam presentar-hi una esmena d'addicció", la qual va ser aprovada durant el primer tràmit de debat al Congrés. El text queda recollit a l'articulat en el seu Títol V (Mesures d'adaptació al canvi climàtic), punt 4-g) de l'Article 19; on s'afirma que la planificació i la gestió hidrològiques hauran: "d'incloure en la planificació els impactes derivats de la retenció de sediments als embassaments i les solucions per a la seva mobilització, amb el doble objectiu de mantenir la capacitat de regulació dels embassaments i de restaurar el transport de sediments als sistemes costaners per a frenar la regressió de les platges i la subsidència dels deltes".

Pujol considera que "aquesta inclusió en la planificació dels impactes de la retenció i les solucions de mobilització dels sediments, hauria d'establir un precedent, que cal traslladar a totes les altres actuacions que tant el govern, com la CHE, portin endavant, ja sigui en el nou Pla Hidrològic de Conca com en el Pla de Protecció del Delta". A banda, la diputada demanava també "afrontar el canvi climàtic de manera eficient amb una gestió integrada dels cabals i els sediments de les conques hidrogràfiques, i esperem que aquesta llei ajudi a fer-ho possible".

El secretari de Transició Ecològica de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, Paco Gas, destacava les aportacions fetes a la Llei amb la presentació de 172 esmenes, de les quals 48 van ser admeses o transaccionades, i "de manera especial les fetes des de la Federació de l'Ebre d'Esquerra, que afecten directament les Terres de l'Ebre, però també a l'àmbit general, com són les centrals nuclears i la gestió dels sediments", afirmava. Gas manifestava que "és de vital importància per al nostre riu i Delta" la incorporació de la gestió dels sediments a la llei, perquè "ha de permetre donar als sediments la rellevància que no havien tingut fins ara, en la planificació hidrològica de l'Estat".

A més, el dirigent republicà destacava que en el tràmit del Senat "Esquerra vam aconseguir rectificar la disposició addicional incorporada per PSOE i Podemos, que apartava als Ajuntaments de participar en les obres públiques d'interès general relacionades amb la construcció, ampliació, reparació, conservació, explotació o desmantellament en centrals nuclears. Gràcies a la nostra esmena ara la llei sí que permet la participació dels ajuntaments en el procés de tramitació".

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1117
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: