Redacció | Actualitzat el 03/05/2021 a les 11:30h

Recomanen no plantar «Polygala myrtifolia», que propaga un bacteri mortal a algunes plantes

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca aconsella no fer-ho en els espais públics i àrees verdes dels municipis, tot i no estar prohibit per normativa

El Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya recomana a la ciutadania no plantar l'espècie Polygala myrtifolia –també coneguda com lletera del Cap–, una planta amb una flor de color propra que pertany al gènere Polygala i que és nativa de Sud-àfrica. Aquesta espècie és font del bacteri Xylella fastidiosa, que provoca greus danys en diverses plantes cultivades, ornamentals i silvestres i que, en última instància, les pot arribar a causar la mort.

Es tracta d'una recomanació  que té per objectiu evitar la introducció i la propagació de Xylella fastidiosa, ja que pot arribar a fer molt mal en cultius com l'olivera, l'ametller, la vinya o els cítrics, entre altres. Per aquest motiu, recomana no plantar-la en espais públics i àrees verdes dels municipis, tot i no estar prohibit per normativa.

Catalunya és un territori que està lliure del bacteri Xylella fastidiosa, però se'n pot trobar en algunes comunitats catalanes, com ara el País Valencià o les Illes Balears, així com en altres estats membres (França i Itàlia).
 

Flor de la Polygala myrtifolia. Foto: Agricultura.


Si es detecta la presència d'aquest bacteri en un territori, s'han d'efectuar dràstiques mesures d'eradicació, d'acord amb la normativa comunitària, concretament el Reglament (UE) 2020/2021 de 14 d'agost, produint greus perjudicis econòmics per als agricultors i els productors de material vegetal. Actualment no existeix cap tractament efectiu un cop es detecta en qualsevol de les plantes hostes a les que infecta.

La millor estratègia per evitar la introducció de la Xylella fastidiosa és la prevenció. Per això, és imprescindible que, a la que es tingui qualsevol sospita de la seva presència, es comuniqui immediatament al Servei de Sanitat Vegetal del DARP a través del correu electrònic [email protected].

En aquest enllaç, podeu trobar més informació sobre aquesta plaga.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1114
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: