La necessitat manifesta de posar el Delta de l’Ebre de forma més contundent en el context europeu i la detecció de carències en tot el marc normatiu a l’hora de garantir la protecció dels deltes davant la situació concreta de la desaparició física que estan patint estos espais naturals han impulsat la Plataforma en Defensa de l’Ebre, de la mà dels eurodiputats Diana Riba (Esquerra Republicana, al grup dels Verds) i Toni Comín (Junts per Catalunya), a emprendre una de les seues iniciatives “més ambicioses”, tal com ha reconegut la portaveu Susanna Abella.
Es tracta d’impulsar tot un seguit de modificacions legals i instruments de planificació que garantisquen una major protecció no només del Delta de l’Ebre sinó de tots els deltes europeus. Ho farà davant la finestra d’oportunitat que oferix el context actual d’impuls al Pacte Verd europeu, d’on sortiran iniciatives encaminades a frenar el canvi climàtic. “És una oportunitat d’or de cara a configurar noves lleis i a demanar intervenció de la comissió en assumptes relacionats”, ha apuntat l’eurodiputada Diana Riba en una compareixença telemàtica davant els mitjans de comunicació.
Davant un objectiu d’esta envergadura, la Plataforma es veu en la tessitura de requerir tots els suports de grups ecologistes, ambientalistes i partits polítics de l’àmbit nacional i internacional que siga possible. Ho farà demanant adhesions al
“Manifest per a la protecció dels deltes europeus” que ha presentat avui. “És molt important plantejar-ho en clau aliança europea, perquè això ens farà més forts”, ha apuntat el també eurodiputat Comín.
Susanna Abella ha reclamat una gestió integral de les conques per garantir la supervivència dels deltes: “És necessari i important adoptar una visió holística i aportar noves mesures per revertir la desaparició progressiva dels deltes europeus”.
Compareixença telemàtica per presentar el manifest, este dimecres.
A partir d’esta base, el manifest reclama a la Comissió Europea que impulse un conjunt d’accions que els promotors consideren ineludibles per contribuir a conservar els deltes. Es tracta d’accions que s’articulen en quatre eixos principals. El primer és la millora del monitoratge dels plans de gestió de les conques dels rius d’Europa, per tal que complisquen els objectius mediambientals i els requeriments de la Unió Europea quant a cabals ecològics i conservació de la biodiversitat.
“Això implica la introducció d’accions efectives en els Programes de Mesures dels Plans de Conca, amb la prioritat de restaurar el flux de sediments a través dels embassaments i garantir un règim de cabals ecològics apte per transportar adequadament els sediments en qüestió”, exposa el manifest.
En segon lloc el desenvolupament d’una guia específica d’orientació, en el marc de la Directiva Marc de l’Aigua, sobre gestió integral de sediments a escala de conca hidrogràfica que complemente les guies de determinació de cabals ecològics i tinga en compte les variables relacionades amb el balanç sedimentari (com ara el transport de sediments, la sostenibilitat dels ecosistemes costaners, el règim hidrodinàmic fluvial de l’alliberament de cabals dels embassaments amb atenció als “cabals sòlids” o l’efecte de les) en els desequilibris dels processos d’erosió.
El tercer punt de és que es considere els deltes com espais prioritaris d’actuació en el marc del Pacte Verd europeu i de l’Estratègia Europea per a la Biodiversitat 2030, que inclou la restauració d’ecosistemes, i també la recuperació de cabals i de la qualitat ecològica dels rius.
I finalment reclama l’elaboració d’un pla europeu de restauració i recuperació dels deltes, amb l’objectiu de conservar els espais naturals, agraris i urbans mitjançant una estratègia adaptativa que tinga en compte els efectes del canvi climàtic.
Adhesions al manifest
Fins al 8 de març, seguint tot un treball previ que ja s'està duent a terme, la PDE recollirà
adhesions al manifest que puguen arribar de totes les entitats conservacionistes possibles. Sofia Rivaes, de Seo-Birdlife, una de les organitzacions que ja s'ha sumat a la iniciativa, entre altres, ha destacat la importància de "buscar la màxima entesa per lluitar per allò que és necessari i lògic".
En este sentit, els eurodiputats també han destacat la necessitat que s'articule una aliança potent entre societat civil i representants institucionals. A més pressió de la societat civil, més suports al Parlament Europeu i més interpel·lació a la Comissió Europea a l'hora d'obrir els mecanismes que facen possible este nou marc legal que impulsa la PDE