El concepte "negacionisme" s'ha posat de moda, per bé o per mal. Un terme encunyat després de la Segona Guerra Mundial per a qualificar els qui negaven l'existència de l'Holocaust, serveix ara d'atot per a qualsevol que pensa diferent dels corrents majoritaris. Ara li ha arribat el torn al gruix de població de la Garrotxa que no creu que siguin necessàries –si més no com estan projectades– les variants d'Olot i de les Preses-la Vall d'en Bas.
És així, "negacionistes", "immobilistes" des del "progressisme mal entès", com els ha qualificat aquest migdia el president del Cercle EURAM Garrotxa, Òscar Rodríguez –en nom de diverses associacions empresarials–, durant la presentació a Olot
del tercer manifest dels diversos sectors empresarials que reclamen la necessitat urgent d'executar les variants sense més dilacions.
S'enfronten de ple, doncs, al que han manifestat entitats com Salvem les Valls, el Centre per a la Sostenibilitat Territorial, el Consell de Protecció de la Natura o gran part de la població de la Vall d'en Bas, que no veuen clar que en ple segle XXI calguin aquest tipus d'infraestructures, ja que creuen que cal apostar per models més sostenibles, tant pel que fa a la mobilitat com a la producció i el consum.
En aquest sentit, Rodríguez ha blasmat l'actitud dels "grupuscles" que endarrereixen o volen impedir l'inici de les obres de les variants. "Tot això –ha afirmat el president del Cercle EURAM– ho fan per a impulsar la 'mobilitat verda', la sostenibilitat del territori i un progressisme mal entès que, segons el seu posicionament, tendeix més al conservadorisme que no pas al progressisme".
I ho fan, segons Òscar Rodríguez, "sense propostes d'un canvi de model econòmic i social de caire territorial que pugui validar la implantació d'aquests plantejaments i, per tant, de forma demagògica, oblidant la realitat social i econòmica del territori".
Foto de família dels representants de les diverses entitats i associacions que signen el manifest. Foto: Xavier Borràs.
La flor i nata de l'empresariat garrotxí
Rodríguez, en nom d'aquestes associacions empresarials –la flor i nata de la indústria garrotxina– ha defensat que "la manca d’infraestructures de transport i de comunicacions no permeten generar noves oportunitats i posen en perill l’arrelament de moltes empreses i el desenvolupament socioeconòmic de la Garrotxa".
A l’acte de presentació d'aquest tercer manifest –que s’ha fet aquest migdia davant la seu del Cercle EURAM–, al Firal, hi han assistit una quarantena de representants de les empreses de la comarca així com de les entitats que l'han subscrit: ASETRANS, Associació de derivats del Ciment de Girona, Associació de Comerciants d’Olot, Associació de Joves Empresaris de la Garrotxa, Cambra de Comerç de Girona, Cercle EURAM Garrotxa, Federació d’Associacions de Veïns d’Olot, FOEG, Gremi d’Àrids de Catalunya, PIMEC, Plataforma Les Preses 2020-2030, UIEG, així com tres fòrums empresarials de la comarca, el de Bianya, el del Pla de Baix i el del Pla de Politger, de Sant Jaume de Llierca.
En el manifest s'emfasitza el fet que la Garrotxa és un territori amb una alta activitat econòmica i industrial, regida per criteris de sostenibilitat i equilibri amb el medi natural i amb un sector turístic potent. Es tracta de la quarta comarca més industrialitzada de Catalunya, on el pes de la indústria representa el 48% de l’activitat econòmica i genera més de 10.000 llocs de treball.
Moció al pròxim ple d'Olot
El Cercle EURAM Garrotxa presentarà una moció al pròxim ple de l’Ajuntament d’Olot, que tindrà lloc aquest dijous 21 de gener.
En la moció –seguint l'estela del manifest presentat, que també s'enviarà a les instàncies pertinents del Govern– es reclama que els grups municipals es manifestin a favor o en contra del desenvolupament d’aquesta infraestructura. Aquesta moció, s’havia de presentar fa uns mesos, però es va haver de posposar per les mesures imposades arran de la pandèmia.