Aguaita.cat | Actualitzat el 11/01/2021 a les 11:54h
La Guàrdia Civil localitza un dipòsit il·legal de més de 6.000 quilos de plaques i canonades d'amiant
Van denunciar el propietari de la finca, a Campredó, per emmagatzemar residus considerats perillosos per a les persones i el medi ambient
Agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil de Tortosa han localitzat en el paratge denominat Argilers, a Campredó (Tortosa), un dipòsit incontrolat de fibrociment (Uralita) que contenia amiant i es trobava exposat al medi natural.
El fet va ser descobert durant la tarda del passat diumenge, quan els agents del SEPRONA feien un patrullatge relacionat amb la protecció del medi ambient en una zona forestal del Baix Ebre. Es va localitzar una gran quantitat de plaques de Uralita i diversos sacs amb restes de plaques i canonada, fabricades amb fibrociment i amiant, que es trobaven abandonades sobre el terreny.
Després d’una primera anàlisi en la zona de la troballa, com comprovar com este material s'havia fabricat amb amiant, producte cancerigen i prohibit a Espanya des de l'any 2002.
Les restes de Uralita es trobaven en un terreny a la intempèrie i no disposaven de tancament perimetral ni altres mesures de seguretat, que impedíssin l'accés de qualsevol persona al residu, considerat altament perillós. Per este motiu, van denunciar el propietari de la finca, per emmagatzemar residus considerats perillosos per a les persones i el medi ambient, remetent còpia de les actuacions a l'Agència Catalana de Residus per a la valoració de l'afectació que pogués tenir en el medi natural.
La uralita
La Uralita és el nom comercial d'un material de construcció fet a base de ciment i fibres, generalment amiant, utilitzat antigament per a cobertes i teulades. L'amiant és molt perillós per a l'aparell respiratori, ja que pot provocar fibrosi pulmonar, càncer de pulmó i altres malalties greus relacionades amb l'aparell respiratori.
El risc en la manipulació d'este material sorgix quan es pretén desmantellar una construcció, ja que les fibres que es troben dins de la Uralita en tallar-les, trossejar-les o manipular-les, es desprenen i, en inhalar-se, poden provocar les malalties descrites.
La retirada d'este material ha de ser realitzada per una empresa inscrita en el Registre d'Empreses amb el risc d'Amiant (RERA).