NacióGirona | Actualitzat el 13/10/2020 a les 15:12h
Alliberen 17 exemplars de tortuga d’estany al Ter per a recuperar-ne l'espècie amenaçada
En els darrers cinc anys se n'haurà recuperat més de 200 exemplars criats en captivitat
En el marc del projecte de recuperació de tortuga d’estany (Emys orbicularis) al riu Ter i els seus hàbitats, aquest matí s’han alliberat 17 nous exemplars en diversos punts del Ter des de Bescanó a Foixà. A Bescanó hi han participat tres grups d’escolars d’educació infantil, P5, de l’escola Doctor Sobrequés. S’actua a l’espai Xarxa Natura 2000, ZEC Riberes del Baix Ter.
En els últims 5 anys des del Consorci del Ter s’hauran alliberat més de 200 exemplars d’Emys orbicularis. El 2015 es van començar els alliberaments a través del projecte LIFE Potamo Fauna quan se’n van deixar anar 160 fins el 2017. I després amb la col·laboració de la Diputació de Girona i la Fundació Bancària “la Caixa” se’n van alliberar 30 més entre els anys 2018 i 2019. En l’acte d’avui hi ha participat Xavier Vinyoles, alcalde de Bescanó; Àstrid Desset, presidenta del Consorci del Ter i alcaldessa d’Anglès; Ponç Feliu, director del Consorci del Ter; Teia Puigvert, tècnica de projectes del Consorci del Ter; i Joan Budó, del Centre de Recuperació de Tortugues de l’Albera.
La tortuga d’estany és un dels rèptils més amenaçats del Baix Ter i un dels vertebrats amb major risc d’extinció, relegat a escassos enclavaments naturals, on les poblacions, a més de l’aïllament, continuen patint la desaparició i degradació del seu hàbitats. Es tracta d’una espècie protegida de fauna salvatge autòctona.
Les tortugues es crien en captivitat al Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera, que disposa d’un programa de reproducció d’Emys orbicularis des de l’any 1992, quan es van capturar els 12 últims exemplars d’aquesta espècie a la part baixa del Ter. Cada tortuga està marca amb un xip subcutani per facilitar-ne la identificació individualitzada i el seguiment a llarg termini. Alguns exemplars, recapturats, també se’ls posa un radiotransmissor per poder efectuar-ne un radioseguiment.
Dins el mateix projecte, es porta a terme un seguiment i un monitoratge de les poblacions, fins que la població s’estabilitzi, a través del mètode de captura-recaptura, amb trampes específiques per a quelonis aquàtics: trampes d’insolació i nanses amb esquer. Els seguiments es realitzen des del 2015.
El seguiment ha permès determinar que els exemplars presenten una bona adaptabilitat als hàbitats, constatant que tenen refugi i aliment, perquè tenen uns molt bons creixements i bon estat sanitari. Així ho demostren les dades biomètriques (marques a la closa o xip subcutani, pes, longitud...). S’espera que d’aquí 2 o 3 anys, com a màxim, es puguin començar a reproduir. La tortuga d’estany no arriba a la maduresa sexual fins cap als 7-8 anys de mitjana.
L’alliberament d’aquest any en el marc del projecte del Consorci del Ter “Conservació de tortuga d’estany al Ter” ha rebut finançament a través del programa INTERREG V A Espanya-França-Andorra POCTEFA 2014-2020 en el qual l’organisme hi participa amb el projecte “Turisme Transfronterer Fluvial i Sostenible –Têt, Ter, Fluvià i Segre (TTFS)” on es porten a terme actuacions que permeten millorar el patrimoni natural del Ter en trams urbans.