El primer atac del llop a les muntanyes d’Odèn es va detectar l’estiu del 2015, esporàdicament i sense mantenir una periodicitat. Des d’aleshores fins a dia d’avui, al ramat de la família d’Ansies han desaparegut aproximadament 115 ovelles.
Els atacs del llop són molt ferotges, degolla els animals amb una agressivitat brutal, però no sempre provoca la mort de les ovelles de forma immediata. En molts casos les deixa molt mal ferides i poden patir una agonia de dies i fins i tot setmanes, fins que es moren de les infeccions que pateixen per culpa de les ferides rebudes. El problema recau en el fet que quan el bestiar és atacat, el pànic que pateix fa que es dispersi i s’amagui on pot. Això fa que sigui gairebé impossible trobar-les i quan es troben, en la majoria dels casos ja no es pot fer res per curar-les. Estan mortes.
(Arxiu) Ovelles del ramat d'Ansies atacades pel llop
Els ramaders saben molt bé com i quin ha de ser el tracte que dispensen als animals de la seva propietat. I saben que hi ha una normativa que estableix les actituds que els pastors duen a la pràctica, per tal que els animals se sentin en un perfecte estat de confort. Encara que només sigui pel benestar de les bèsties, val la pena actuar per evitar que el llop continuï provocant atacs.
Fins a dia d’avui i des del 2015, el llop cada estiu ha anat apareixent i ha provocat la lògica inquietud i nervis entre els pastors. Es van encendre les alarmes ja fa temps i es va comunicar el cas als diferents Departaments de la Generalitat, principalment al Departament d’Agricultura i Ramaderia i al de Territori, els quals d’alguna manera s’han de coordinar per poder fer front al problema. El Florenci Serra se sent especialment decebut per la manca d’actuacions del Departament d’Agricultura i Ramaderia.
Des del 2017 s’han fet ja diverses reunions. A les primeres hi assistien representants de tots els municipis del nord del Solsonès, tant a nivell de càrrecs polítics com pastors. També hi assistien representants dels Consells Comarcals de l’Alt Urgell i del Solsonès. Des del Departament de Ramaderia, que al principi tampoc hi participaven, més tard s’hi van incorporar. Segons manifestacions del pastor afectat, senyor Florenci Serra Riba, qui sempre hi han assistit, i se n’han preocupat, han sigut els tècnics representants del Departament de Territori, els agents forestals, com també els representants polítics locals, tant de l’Ajuntament d’Odèn com el president de l’Entitat Municipal Descentralitzada de Canalda. Les últimes reunions per tractar del tema van ser a la tardor passada amb el Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i posteriorment amb el Director General de Desenvolupament Rural.
Hi ha la promesa de dur a terme el que s’ha batejat amb el nom de “Pla Estratègic Transversal de Ramaderia de Muntanya”, amb la idea d’actuar conjuntament els dos departaments. Si bé és cert que des de Territori han mostrat interès a resoldre la situació amb el pagament dels ajuts estipulats, des de la Direcció general de Desenvolupament Rural tenen el tema aparcat.
Tanmateix, els ramaders Serra d’Ansies, cansats d’esperar perquè no es resol la qüestió, han traslladat el ramat a l’Aragó per evitar més angoixes personals i maltractaments al seu bestiar. Cal remarcar que a la zona del Montnou encara queda un ramat i per tant, el Pla Estratègic Transversal que s’ha previst des de la Generalitat, convé que no quedi per fer; serà un avantatge per a tots els que es dediquen a la ramaderia de muntanya.