Joan Vila, director executiu de LC Paper. Foto: Arxiu NG.
El parc projectat –de 3 MW, ampliables a 5 MW en una segona fase–, seria el més gran de Catalunya en règim d’autoconsum industrial, i s’havia de construir en un camp erm de secà al costat de la fàbrica.Per tant, que es pugui fer al segon i no al primer és una arbitrarietat que delata aquesta cursa d’obstacles absurda que frena la majoria de projectes de renovables — a la primera reunió de la Ponència, van caure 11 de les 13 sol·licituds.
— Pau Vila (@pauvilagarcia) March 6, 2020
De fet, també des de l'Ajuntament de Beuda creuen que el terreny elegit (no urbanitzable) és especialment idoni per a acollir equipaments d'interès públic, com ho són les instal·lacions de producció d'energia amb font renovables.Cal revisar-ne els motius de la denegació. @Aj_Besalu dóna ple suport al projecte x sostenible, x eficient, x lluita canvi climàtic, x foment renovables i x proximitat indústria.
— Lluís Guinó Subirós (@lluisguino) March 6, 2020
El Govern tumba el mayor proyecto de autoconsumo con energía fotovoltaica https://t.co/b6nQ7TPSZu
De la revolució industrial a la revolució solarCon la esperanza de que el desbloqueo administrativo del proyecto de #autoconsumo de @PaperLC llegue pronto. https://t.co/BmGXDvCZSk pic.twitter.com/yKrJNhO3HV
— SolarProfit (@SolarProfit) March 6, 2020
Quan hi va haver la revolució industrial les fàbriques es van col·locar on hi havia el recurs hidràulic, a la vora dels rius. L’arribada de l’electricitat va desplaçar les fàbriques i els seus treballadors a tocar de les ciutats i es va perdre riquesa al territori. És com si un recurs natural, el potencial de produir energia, s’hagués traslladat des del món rural cap a la ciutat.
"El nostre projecte de produir l’energia en forma d’autoconsum al costat de les fàbriques d’arreu del territori pot ser el principi del retorn de la indústria on hi ha el recurs de terreny: aigua i sòl accessibles. Una nova forma d’equilibri territorial, de frenar el buidat de la Catalunya interior", defensa el director executiu de Paper LC al seu blog personal.
Muntar un parc fotovoltaic de mitjana potència amb la mirada posada a 25 anys "estic segur que és la millor manera de treballar pel territori, deixant l’especulació financera de costat", afegeix. "El nostre pla va molt més enllà d’això, flexibilitzant el procés productiu per poder emprar electricitat en lloc del gas en períodes de preu assequible, innovant en tecnologia i finançament i dissenyant nous productes amb contingut de carboni proper a zero i embalatge lliure de plàstics, cosa que ens costa suor fer entendre a les grans superfícies que aquest és el camí i no pas el de l’engany permanent al consumidor amb rotlles que no tenen metres", rebla Vila.
Pascal Hardy és membre de l'EIC (Conseil Ecologie Industrielle) a França, un expert en models de negoci sostenibles i en economia circular. Ell explicarà la seva experiència en la ponència sobre «Models de negoci en energies renovables i xarxes intel·ligents, amb el rerefons de l’economia circular» el proper 19 de novembre en el 3r Rural Smart Grids, «Smart Rural & City: Un concepte, dues realitats», a Barcelona.