Redacció | Actualitzat el 07/11/2019 a les 12:11h

Ecologistes en Acció creu que cal separar el pagament de la taxa de residus del de l'aigua

També, reclamen que AGBAR no tingui el control d'aquesta facturació

Amb motiu de l'aprovació pel Consell Metropolità de Barcelona de la baixada de la tarifa de l'aigua que s'aplicarà als municipis de l'AMB l'any 2020, Ecologistes en Acció de Catalunya torna a posar sobre la taula la inadequació del pagament de la taxa metropolitana de tractament de residus (TMTR) mitjançant la factura de l'aigua als municipis de la conurbació barcelonina i denuncia el fet que la factura d'ambdós serveis sigui cobrada per Aigües de Barcelona –una empresa mixta anul·lada pel TSJC, pendent d'imminent sentència definitiva del TS, i controlada en un 70% per AGBAR.

D'altra banda, consideren que aquesta reducció del preu de l'aigua és molt insuficient atès els més de 30 M€ anuals de benefici que guanya la multinacional AGBAR. Així mateix, la irregularitat de barrejar el que es paga pel consum de l'aigua i pel tractament de residus, amaga –segons els ecologistes–, per a gairebé la totalitat de la població, la mala gestió dels residus a la majoria de municipis metropolitans, homogeneïtzant la responsabilitat de municipis i ciutadania que participa de manera molt desigual en la separació en origen i la destinació final dels residus.

"Aquesta mala praxi desvirtua una de les eines principals de les polítiques de l'Agència Catalana de Residus per a redreçar d'una vegada per totes la insostenibilitat del cicle de residus on estan encallats la majoria de municipis catalans, el cànon de disposició dels residus en abocador (i, secundàriament, el d'incineració). Un cànon que penalitza els municipis que separen menys en origen i que, consegüentment, envien un percentatge més elevat dels residus que produeixen l'abocador", afirma Ecologistes en Acció. En definitiva, es tracta, per a ells, d'incidir en la millora de la recollida selectiva a partir de penalitzar econòmicament qui ho fa malament.

En el cas metropolità, la inclusió de la TMTR en la factura de l'aigua, amb un mateixa contribució de tots els usuaris prescindint de com enfronti el seu ajuntament la qüestió dels residus, oculta la gran diferència en l'esforç que cada municipi desplega en la gestió dels residus, Així, mentre Tiana o Torrelles de Llobregat superen el 68% de residus recollits selectivament gràcies al sistema porta a porta, la gran majoria de municipis metropolitans estan per sota de la mitjana catalana (gairebé un 42%), tot arribant a uns índexs ridículs de menys del 25% de recollida selectiva a Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet o l'Hospitalet de Llobregat.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1112
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: