Aquest pròxim dissabte, 6 d'abril, organitzat per un ampli grup d'experts diversos relacionats amb el clima, tindrà lloc a
l’Espai Públic Veïnal Calàbria 66, la jornada
Realitat Climàtica = Emergència Social, en la qual més de mig centenar de científics i investigadors relacionats amb les causes i les conseqüències del canvi climàtic, ficaran el dit admonitori a la nafra governamental: posar de relleu la inacció del Govern català davant el repte real, tangible, de l'escalfament, i, alhora, adreçar-se a la ciutadania per explicar-los quina és la situació real, quin és el grau d’amenaça, com d’intensa és la necessitat d’actuar de manera immediata per a garantir una societat sostenible i resilient.
La jornada ha estat organitzada i promoguda per quatre científics de la pedrera (dels que molt cops piquen pedra sense ser escoltats): Gabriel Borràs, Josep Cabayol, Javier Martín-Vide, Marta G. Rivera i Robert Savé, i experts com Narcís Prat, José María Baldasano, Carme Valls, o els investigadors Francesc Gallart y Jordi Solé, tots els quals conformaran un jornada que esdevé, en si mateixa, una cimera de demanda i de protesta d'aquest mig centenar de testimonis que viuen i pateixen la realitat climàtica des del primer rengle. La trobada també ha rebut el suport de persones dedicades al món de l'energia com Pep Puig, de l'economia Enric Tello o Jordi Roca, el transport, com Francesc Robusté, o la indústria Jaume Josa, a més de periodistes ecologistes com Jordi Bigues o Xavier Borràs (EcoDiari.cat).
Gabriel Borràs, responsable d'Adaptació de l'Oficina Catalana de Canvi Climàtic, és un dels promotors de la jornada. Foto: Arxiu.
"Volem situar la realitat del canvi climàtic en el centre de l'emergència social", explica Gabriel Borràs –biòleg expert en hidrologia, un dels promotors de la crida–
al periodista Antonio Cerrillo, de La Vanguardia. A la jornada, els investigadors "explicaran quina és la situació real de la crisi climàtica, informar sobre el grau d'amenaça i fins a quin punt és peremptòria la necessitat d'actuar de manera immediata". Borràs es mostra molt crític amb la manca de respostes del Govern davant del "repte climàtic", i sosté que "no s'estan emprenent accions en la direcció correcta, sinó tot el contrari".
La jornada tindrà lloc el dia 6 d'abril a l'Espai Públic Veïnal Calàbria 66, de Barcelona, des de les 09:45 del matí i fins a les 20:15 h del vespre.
Amb la col·laboració de SICOM, que retransmetria tot l’acte en streaming, els experts explicaran davant la càmera tot allò que saben i la gent necessita conèixer per a exigir que els poders públics actuïn immediatament amb l’objectiu de preservar el futur. I també perquè els deixin treballar des d’ara en favor de tota la ciutadania i del país.
SICOM editarà tants vídeos com intervencions es facin per a difondre’ls a la xarxa. També, es crearà una llista de distribució a Youtube on hi haurà l’streaming i tots i cadascun dels vídeos, la qual cosa permetrà una difusió completa de l’esdeveniment i, alhora, una reproducció individual. Així, es podrà fer arribar les intervencions a qui es consideri oportú, des dels municipis fins al Govern.
"Us encoratgem a dir tot allò que sabem i cal que la ciutadania conegui –diuen els promotors de la jornada–. Ningú millor que nosaltres per a informar objectivament les persones i aconseguir que la pressió de la ciència i la ciutadania plegades despertin els polítics i la Política en favor de totes i tots, ja i arreu."