Xavier Borràs | Actualitzat el 12/03/2019 a les 15:09h

La ministra de Transició Ecològica diu que les nuclears tenen corda per estona

El calendari preveu la clausura d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033 i la de Vandellòs II el 2035, contràriament al que havia promès el PSOE

Transició ecològica i manteniment de les centrals nuclears semblaria un oxímoron, però els polítics del PSOE ja tenen avesada la ciutadania a l'art de l'il·lusionisme i ara anuncien que la vida útil d'aquestes "cafeteres" –com en deia el batlle foragitat d'Ascó, Joan Carranza– s'allargarà fins a l'infinit i més enllà, pel cap baix fins a l'any 2035 (en el cas de Vandellós II). Cal recordar que els socialistes espanyols havien promès al seu programa electoral que el tancament de les centrals atòmiques es produiria entre els anys 2024 i 2028, però ara fan marxa enrere i volen fer passar el bou –el lobby elèctric– per bèstia grossa –els ciutadans que majoritàriament s'hi han manifestat en contra.

Així, doncs, la ministra espanyola per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha admès que l'ampliació en set anys més al previst del calendari per al tancament de les centrals nuclears suma a l'hora de garantir la seguretat del subministrament, ja que suposa tenir "un horitzó que es coneix per endavant" i saber "quines són les impressions, prioritats i organització de les coses, l'estabilitat de la xarxa i l'estabilitat financera del sistema", tot un galimaties que es resumeix en la genuflexió davant del lobby nuclear.

AHo ha dit en declaracions als mitjans després de la cloenda de la presentació del report Legislando para una transición baja en carbono y resiliente al clima: aprendiendo de las experiencias internacionales, elaborat en col·laboració amb el Reial Instituto Elcano i Acciona, que ha tingut lloc a la Fundació Botín, a Madrid.

De fet, les companyies elèctriques Endesa i EDP Espanya ja van anunciar fa una setmana subscriuran el protocol per al tancament programat de les nuclears estatals entre 2027 i el 2035. Dimecres passat, Iberdrola i Naturgy –antiga Gas Natural- van subscriure l'acord a la seu d'Enresa, l'empresa pública que gestiona els residus radioactius. D'acord amb el calendari fet públic per diversos mitjans estatals i confirmat per fonts corporatives, la previsió del govern espanyol passa per clausurar definitivament la central d'Ascó I l'any 2029, la d'Ascó II el 2033, mentre que a Vandellòs II li arribaria el torn al final del període establert, el 2035. Endesa —accionista majoritària de les centrals catalanes—, que aprovarà l'adhesió al pacte en el consell d'administració de dilluns, entén aquest calendari com una proposta "de mínims" i demana "flexibilitat" a l'hora de valorar el tancament un cop arribi aquesta data.

Endesa considera que, més enllà d'un calendari de tancament rígid, s'ha d'entendre com una proposta de mínims i flexible. L'empresa elèctrica vol que s'aprovin les pròrrogues per a continuar mantenint operatives les centrals fins, pel cap baix, les dates fixades.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1092
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: