La temporada del trumfo al Solsonès enguany ha estat irregular depenent de la zona de conreu. Un dels productors locals amb qui ha pogut parlar l’ACN, Josep Espuga ,de Cambrils, ha explicat que ha estat una temporada molt bona gràcies a la pluja. En canvi, per un altre productor, Josep Maria Balagué, de Montmaneu (Odèn), precisament la pluja ha fet que la campanya els hagi anat “bastant malament”. En aquest cas, l’aigua que va caure no es va poder evaporar, es va gelar, i les patates no es van poder collir. Sigui com sigui, el nombre de productors que cada any assisteix a la Fira del Trumfo i la Tòfona que se celebra aquest cap de setmana a Solsona es manté en una desena. Malgrat això, asseguren, el número de quilos de patates que es posin a la venda podrà variar.
Solsona acollirà el cap de setmana -del 7 i 10 de març- la quinzena edició de la Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya. Els productors de patata han destacat que enguany ha estat un any molt irregular. Si bé ha plogut més que en d’altres temporades, l’aigua no ha beneficiat a tots els camps per igual. En el cas del Solsonès, el territori té dues zones ben diferenciades i afectades de manera diferent: Cambrils i Odèn.
A la zona de Cambrils, els productors estan contents per la bona campanya de la patata. Joan Espuga ha explicat a l’ACN que aquest estiu ha estat molt plujós, com feia temps que no els plovia, i això ha repercutit en una molt bona producció. Amb tot, els productors es queixen que com que són petits, “el preu no ens varia massa tant si fem una bona o una mala campanya”. “Depèn més de les grans companyies”, ha criticat.
A l’altra banda hi ha un productor de Montmaneu, Josep Maria Balagué, d’Odèn. En aquesta zona la pluja va provocar que molts dels conreus s’acabessin podrint. Mentre esperaven que s’eixugués tota l’aigua que va caure, els conreus es van gelar. Tot i que la pluviometria podria ser semblant a la de Cambrils, com que Odèn es troba a més alçada, el resultat de les collites ha estat molt dispar. “Aquests 300 metres d’alçada es noten”, ha dit Balagué. “Els anys que hi ha sequera a Cambrils pateixen més i a Odèn va millor”, ha eplciat.
Un altre dels punts que preocupa el sector és el relleu generacional que hauria de substituir aquests productors locals de patata. La realitat, però, és que no hi ha joves que vulguin seguir amb el negoci i Joan Espuga ha explicat que en un futur no quedaran productors que vulguin seguir cultivant “en un terreny complicat on no pots regar i has d’esperar que plogui”.
De la seva banda, el coordinador de la Fira del Trumfo i la Tòfona, Pere Obiols, ha destacat que una de les grans novetats d’enguany és que per primera vegada els assistents podran comprar tòfona envasada que s’ha collit al Solsonès. Es tracta de les explotacions de què ha tingut cura el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) de Solsona durant tots aquests anys i que ara comencen a donar els seus fruits.
Música en directe i tallers per a infants
La fira d’enguany s’encetarà el dijous dia 7 de març amb el ja tradicional taller de cuina, amb especial protagonisme de trumfos i tòfona, i maridatge de vins, a càrrec de Laia Coma i Roger Vilaginés del restaurant La Mare de la Font de Solsona.
Durant el cap de setmana i dins el marc de la fira es torna a organitzar la Festa del Vi, on hi seran presents cellers de vuit denominacions d’origen, així com també vins del Solsonès (Pam de terra, Masia Tonicoll, Roc Falcon i Vinyes del Solsonès) i tastets gastronòmics a càrrec de Fruits Taribó, Molsa - Toleràncies, Gremi d’Hostaleria del Solsonès, Artesans del Solsonès, Territori de Masies i trumfos de Cambrils.
La fira, que com en les darreres edicions s’ubicarà a la plaça del Camp de Solsona, enguany posarà l’accent en els espectacles musicals i en els tallers infantils. Hi haurà música en directe dissabte a dos quarts de nou del vespre amb el solsoní Mai Balceda i diumenge a partir de les 12 del migdia amb el trio Airstream Swing band. Pel que fa als tallers infantils seran dissabte al matí, amb Romi Lamolla, i diumenge hi haurà l’activitat ‘Sentitoca’, un conjunt de jocs per aprendre tot jugant mitjançant els sentits.