Desallotjament del campament antiMAT a les Guilleries Foto: Adrià Costa
L'Audiència de Girona obliga els set activistes antiMAT que es van atrinxerar en un bosc de Sant Hilari Sacalm (Selva) a indemnitzar Red Eléctrica amb més de 41.000 euros. El tribunal estima parcialment el recurs presentat per la companyia i resol que el jutjat, quan va dictar sentència, ja hauria d'haver fixat aquesta indemnització de bon principi (en comptes de dir-li a Red Eléctrica que la reclamés per la via civil). Aquest, però, no és l'únic canvi que l'Audiència fa a la sentència. També falla parcialment a favor dels antiMAT i conclou que, a diferència del que deia el jutjat, cap d'ells va cometre un delicte de desobediència contra els Mossos d'Esquadra quan van negar-se a abandonar el campament. Els antiMAT van construir cabanes als arbres allà on s'havia d'aixecar una de les torres dels 400 kV i també van instal·lar trampes (com ara rases).
Entre finals del 2009 i principis del 2010 el grup d'activistes antiMAT van muntar un autèntic campament en aquesta zona boscosa de Sant Hilari Sacalm. En concret, en un paratge anomenat Pla de les Mines. Allà, s'hi havia d'aixecar una de les torres de la MAT que formaven part de l'estesa Vic-Bescanó de la línia.
Els activistes van viure durant setmanes en aquest lloc, en ple hivern, fins que els Mossos d'Esquadra els van desallotjar el 24 de març del 2010. Ho van fer per ordre judicial arran de la denúncia interposada per Red Eléctrica, en un operatiu que va durar hores.
El desallotjament es va fer sense violència. Però per arribar fins allà on eren els antiMAT, la policia va haver de salvar rases al mig del camí (amb barres que sobresortien de terra). A més, un cop al campament, els Mossos també van haver de pujar als arbres, perquè alguns activistes van decidir no moure's de les plataformes que hi havien instal·lat (algunes de les quals es trobaven a una alçada de fins a 13 metres).
Ara fa un any, precisament, el cas va arribar a judici al Penal 5 de Girona. Set activistes es van asseure a la banqueta dels acusats. La sentència, que va sortir pocs dies més tard, els va condemnar a tots per un delicte de coaccions i un altre de desobediència greu a l'autoritat. El jutjat els va imposar una multa de 362 euros pel primer delicte, i una altra de 182 pel segon.
La sentència, però, va eximir els antiMAT d'haver d'indemnitzar Red Eléctrica. La companyia, en concret, reclamava que li paguessin 41.073,74 euros. Assegurava que això era el que havia de desembutxacar-se per retirar les estructures del campament i deixar la parcel·la a punt per poder començar les obres de la MAT.
Recurs a l'Audiència
Després que el jutjat resolgués, tant la defensa dels activistes (encapçalada per l'advocat Benet Salellas) com l'advocat de Red Eléctrica van presentar recurs. I ara, la Secció Tercera de l'Audiència de Girona els ha resolt tots dos.
La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Juan Mora, estima parcialment tots dos recursos. En el cas del de la defensa, el tribunal absol els antiMAT del delicte de desobediència. Ho fa perquè els activistes, més enllà de negar-se a abandonar el campament quan els Mossos els ho van requerir, no van dur a terme "cap acte de violència o resistència". Una actitud que, a parer de l'Audiència de Girona, "seria part de l'oposició a les obres de la MAT".
Ara bé, tot i absoldre'ls d'aquest delicte, l'Audiència de Girona els incrementa la quantitat de multa que han de pagar pel delicte de coaccions. I dels 362 euros inicials, l'acaba fixant en 1.086 euros. Ho fa, en aquest cas, atenent la petició de l'advocat de Red Eléctrica.
El jutjat penal havia condemnat els activistes antiMAT a pagar una multa de sis mesos i un dia a raó de 2 euros diaris. Per a l'Audiència, però, aquesta quantitat s'ha de fixar en 6 euros diaris. "Ens trobem davant d'acusats que estan en edat de treballar, no de joves que puguin estar estudiant o entrant en l'edat laboral", subratlla el tribunal.
L'Audiència recorda que una quota de 2 euros diaris només es reserva per a aquelles persones que no tinguin ingressos o que es trobin en la indigència. I com que aquest no és el cas, per això l'incrementa fins al següent nivell (el de 6 euros diaris).
Més de 41.000 euros
L'Audiència de Girona, a més, també estima una altra petició feta per la companyia elèctrica. I a diferència del que havia sentenciat el jutjat penal, conclou que els set activistes han d'indemnitzar Red Eléctrica amb els 41.073,74 euros que va costar desmuntar el campament i condicionar la parcel·la per poder-hi aixecar la torre dels 400 kV.
Per al tribunal, el jutjat ja hauria d'haver fixa aquesta indemnització de bon principi (en comptes de dir-li a Red Eléctrica que la reclamés per la via civil). I tot això en base al fet que, dins un procés penal, també es pot fixar una quantitat de responsabilitat civil. I que Red Eléctrica, al judici, ja va aportar documents que justificaven "les despeses generades pel desallotjament" dels antiMAT.