Pallars Digital | Actualitzat el 09/05/2018 a les 08:38h

Les cabres salvatges ja formen part del paisatge de l'Alt Pallars

L'herc es va reintroduir fa 4 anys a l'Arieja (Occitània), però una trentena d'exemplars ja corren pel Pirineu

Fa més d'un segle que l'herc, terme que es fa servir per a les cabres salvatges del Pirineu, va desaparèixer a la zona i en fa quatre que el Parc Natural dels Pyrénées Ariégeoises, a Occitània (Estat francès), en va reintroduir. Des de l’any 2014 s'han alliberat 95 exemplars (39 mascles i 56 femelles), la població ha anat augmentat i cada cop és més freqüent veure'n a l'Alt Pallars, concretament als municipis de Lladorre, Vall de Cardós i Alins.

La població més estable que hi ha a en aquest territori ja arriba a la trentena d'exemplars. Els tècnics de la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars i del parc occità són els encarregats de fer-ne el seguiment. El Pirineu com a entitat biològica natural i, per tant, sense fronteres, ha fet que aquesta espècie anés ocupant territori a banda i banda de la frontera administrativa des que es va procedir l'alliberament.

Entre el 2014 i el 2017 han nascut 26 cabrits i una part d'ells ja dins la vessant catalana. Per assegurar l'èxit de la reintroducció és indispensable el seguiment. Cada animal alliberat porta unes marques visuals personalitzades i emissors, GPS i ràdio, destinats a facilitar la seva localització. D'aquesta manera, els tècnics han pogut observar que a l'hivern pràcticament tots els exemplars tornen a França, però que de cara a la primavera i l'estiu, s'instal·len al Pallars. 

El govern francès va prohibir caçar aquest animal al setembre de 2012. A Catalunya, es tracta d'una espècie cinegètica tot i que actualment el seu aprofitament no es preveu a la Reserva Natural de Caça de l'Alt Pallars. En un futur, si la població està plenament consolidada i hi ha molts exemplars s'estudiarà la possibilitat de caçar-lo. Un trofeu d'aquest animal podria convertir-se en una font d'ingressos per al territori.

Es tracta d'una espècie tan peculiar, pel que fa a l'hàbitat de zones altes, que no es preveu que entri en conflicte amb els interessos del sector agroramader del territori. A l'estiu habita en zones rocalloses i penya-segats, indrets poc freqüentats per ovelles, vaques o cavalls. Els tècnics de la reserva subratllen que tots els exemplars han estat sanejats per evitar la transmissió de malalties a la ramaderia. L'herc cohabita, fins i tot, amb els excursionistes, ja que no és gens esquerp.
 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1123
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: