En 7 anys Som Energia ha arribat als 40.000 membres i 60.000 contractes de subministrament
Les cooperatives renovables afavoreixen l’estalvi i l’eficiència entre el seus membres, que en fan un ús més racional i acaben reduint la seva factura. La conclusió s’extreu del resultat obtingut en la primera anàlisi quantitativa duta a terme dins el
Projecte Europeu REScoopPlus en què Som Energia participa juntament amb altres cooperatives europees.
Amb la participació de la Universitat de Twente (TUN) i de la Universitat Tècnica de Creta (TUC),
s’ha elaborat un estudi que mostra que els membres d’aquestes cooperatives aconsegueixen estalviar més energia que les persones que no ho són. També destaquen que les que hi han pres mesures han reduït el seu consum una mitjana d’un 50% gràcies a la instal·lació de cèl·lules fotovoltaiques. Un altre resultat positiu es dóna gràcies a la implementació dels comptadors “intel·ligents”.
També
s’han fet públics els resultats d’una enquesta a gran escala a més de 10.000 membres de REScoops europees sobre aspectes de motivació i satisfacció que mostren fets tan importants com el compromís dels membres amb la seva cooperativa (un 85% dels enquestats així ho manifesta), i la seva identificació com a persones que utilitzen energia renovable de forma racional. La transparència en els preus és un altre dels serveis més valorats. En aquest sentit, un 61% considera que produir i comercialitzar energia renovable és més important que tenir un preu més econòmic. A les cooperatives joves europees aquest percentatge arriba a un 95%.
Dels resultats de l’enquesta es pot concloure que quant més temps una persona està connectada a un REScoop, més grans són les seves inversions en energia renovable i també augmenten els esforços per estalviar-ne.
Paral·lelament, REScoopPlus, consorci de 12 socis que inclou vuit cooperatives de set països, ha seleccionat les millors pràctiques per a l’estalvi d’energia amb l’objectiu de difondre-les i proposar a totes les cooperatives europees un catàleg d’eines per ajudar a aplicar una major eficiència energètica entre els seus membres.
El servei Infoenergia de Som Energia, que ha estat triat com una de les millors d’aquestes pràctiques, està enfocat a oferir informació sobre l’ús elèctric més enllà de les factures mensuals de llum. També intenta ajudar a entendre millor els hàbits energètics, rebre consells d’estalvi i comparar el seu comportament amb altres clients similars.
Som Energia va ser fundada el 2010 per 150 persones a Girona. Es va convertir en la primera cooperativa d’energia verda a l’Estat espanyol i aconsegueix, en 7 anys, arribar als 40.000 membres i 60.000 contractes de subministrament. Inspirant-se en les cooperatives europees ja existents com poden ser Enercoop o Ecopower, Som Energia es va crear amb l’objectiu d’establir nous projectes renovables per aconseguir la seva demanda d’electricitat coberta completament per energia renovable.
Documentació relacionada:
- Charilaos Akasiadis, Nikolaos Savvakis, Michail Mamakos, Thomas Hoppe, Frans Coenen, Georgios Chalkiadakis, Theocharis Tsoutsos, “Analyzing statistically the energy consumption and production patterns of European REScoop members: Results from the H2020 project REScoop Plus”.
Presented in the 9th International Exergy, Energy and Environment Symposium (IEEES-9), Split (Croatia, EU), 14-17 May 2017.
- Frans Coenen, Thomas Hoppe, Georgios Chalkiadakis, Charilaos Akasiadis and Theocharis Tsoutsos, Exploring energy saving policy measures by renewable energy supplying cooperatives (REScoops).
Published online in Conference proceedings ECEEE 2017 Summer Study on Energy Efficiency, Consumption, Efficiency and Limits ISSN: 2001-7960 (online) /1653-7025 (print), ISBN: 978-91-983878-1-0 (online) /978-91-983878-0-3 (print).
- Thomas Hoppe, Frans Coenen, Exploring interventions and tools used by REScoops to lower householders’ energy consumption and stimulate investment in RES projects, NIG Annual Work Conference 2016 – Antwerp, Belgium 24th Nov 2016.