| Actualitzat el 14/11/2017 a les 15:16h

Les entitats pressionen les elèctriques per destinar els guanys milionaris a la pobresa energètica

A la Taula del Tercer Sector no li consten talls a famílies vulnerables, però es reunirà amb Endesa, Iberdrola i Gas Natural per exigir-los més implicació

Del cas de la Rosa ja en fa un any. Es tracta de la dona de 81 anys de Reus que va morir en un incendi causat per una espelma i a qui Gas Natural li havia tallat el subministrament de la llum. Les entitats socials consideren que aquella situació ha servit per incrementar la sensibilitat de tothom davant la pobresa energètica i evitar nous talls de llum a famílies vulnerables, però han reclamat a les grans companyies que reinverteixin els beneficis milionaris per assumir la part que els correspon per lluitar contra aquest fenomen.

La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, ha explicat aquest dilluns que enviaran una carta a Endesa, Iberdrola i Gas Natural Fenosa per demanar-los una reunió de cara a fer seguiment del compliment de la llei 24/2015 –suspesa parcialment-, firmar els convenis per corresponsabilitzar-se de la pobresa energètica i fer una valoració conjunta del bo social que aquest octubre ha aprovat el govern espanyol, i que les entitats consideren que no servirà per solucionar les dificultats de moltes famílies amb els subministraments.

Alsina ha defensat que, amb les seves intervencions per ajudar les famílies, les entitats socials "estan assumint una despesa que no pertocaria". Segons ella, entre les tres grans energètiques van sumar un benefici net de 5.463 milions d'euros en el 2016, raó per la qual considera que "tocaria més absorbir-les elles que no les entitats", les quals ja tenen prou feina per ajudar a pagar altres aspectes essencials com l'alimentació, ha remarcat. També exigeix que les empreses condonin el deute a part de les famílies afectades.

Alsina ha destacat que no tenen constància de cap tall a alguna persona "que no hauria d'haver passat", però consideraven que ara que arriba el fred calia fer "un crit d'alerta" perquè no es repeteixi un cas com el de la Rosa. "És un fet molt greu que demanem que no torni a passar mai més. No pot tornar a passar", ha ressaltat. Ha recordat que hi ha una part de la llei 24/2015 no ha estat recorreguda, i és la que les entitats exigeixen que les subministradores compleixin.

El cas de la Rosa "podia haver-se evitat"

L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) considera, mitjançant un comunicat, que "el més greu de la mort de la Rosa és que podia haver-se evitat si Gas Natural Fenosa hagués complert amb la llei 24/2015 que obliga a les companyies a preguntar a Serveis Socials abans d'efectuar cap tall". Ara constata que, tot i que s'han aconseguit aturar milers de talls a famílies vulnerables, "moltes d'aquestes continuen tenint problemes per pagar les seves factures i van acumulant deutes mes rere mes", i que cap companyia elèctrica ni de gas s'ha avingut a signar un conveni per fer-se càrrec de part de la factura de la pobresa energètica.

L'entitat remarca que, segons dades de la Generalitat, entre l'Agència Catalana de Consum i el Departament d'Afers Socials han atorgat als ens locals un total de 9,8 milions d'euros en concepte de pagament de factures d'aigua, llum i gas només en el 2015. L'APE ha criticat que són "fons públics destinats a continuar alimentant els beneficis d'aquestes empreses", i ha iniciat una campanya per exigir a les empreses la condonació del deute acumulat a les famílies "en vistes de la inactivitat de l'administració en exigir a les companyies la seva responsabilitat".

Gas Natural recorre la sanció de la Generalitat

El cas de la dona de Reus va motivar que la Generalitat imposés a Gas Natural Fenosa una multa de 500.000 euros per una infracció "molt greu". La sanció, que el Govern va anunciar l'1 de juny, no era ferma. Segons l'Aliança contra la Pobresa Energètica, la companyia no ha fet efectiu el pagament. La companyia ha explicat a NacióDigital que va recórrer la sanció davant el Departament d'Empresa, el qual ha concretat que va rebre un recurs d'alçada de l'energètica que ha desestimat. Ara l'empresa pot recórrer amb un recurs contenciós administratiu.

La sanció no venia motivada per la mort de la dona, sinó per l'incompliment de la llei 24/2015, però a Gas Natural Fenosa sostenen que es fa difícil saber com complir una regulació quan no existeix encara el reglament que la desplega. La companyia ha subratllat que des del gener ha posat en marxa un pla de vulnerabilitat pioner al sector, amb el qual ha invertit 4,5 milions d'euros, i que ja ha permès detectar uns 5.400 clients vulnerables als quals no se'ls ha tallat els subministraments, entre altres.

La pobresa es cronifica malgrat reduir-se la crisi

Les xifres mostren que la pobresa s'està cronificant, i que les dificultats per assumir els pagaments dels subministraments segueix en augment malgrat les passes per superar la crisi. Segons dades del març, el 40% dels atesos per la Creu Roja tenen pobresa crònica. Si bé el 42% dels atesos el 2011 tenien una situació de pobresa energètica, aquest any ja són el 81%, segons ha explicat Susanna Roig, directora d'Intervenció Social de l'entitat a Catalunya. A més, el 8,7% dels catalans no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada, segons dades de l'IDESCAT. En el 2013 eren el 5,2%.

Alsina ha recordat com s'arriba a la pobresa energètica. N'hi ha tres raons principals: el nivell d'ingressos –89.200 llars no tenen cap persona perceptora d'ingressos; la baixa qualitat de l'edificació –més del 50% del parc d'habitatges a Espanya està construït sense criteris d'eficiència energètica-, i l'augment continuat dels preus de l'energia –des del 2008 ha pujat més del 80%-. Les famílies prioritzen pagar el lloguer o els subministraments, cosa que va en detriment de l'alimentació, i si el pis no està ben climatitzat, poden aparèixer problemes com humitats. Tot plegat acaba afectant negativament a la salut.
 

Manifestants a Barcelona després de la mort de la dona de Reus. Foto: Jordi Bes


FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1112
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: