Redacció | Actualitzat el 29/10/2009 a les 10:53h

Vandellòs, Ascó i Tivissa, opcions «tapades» del Govern de Zapatero per bastir-hi un cementiri nuclear

Per a la coordinadora Tanquem les Nuclears-100% Reenovables (TLN-100&%EER), les informacions aparegudes recentment als mitjans de comunicació, segons les quals Ascó, Tivissa i Vandellòs estan en negociacions amb el Ministeri d'Indústria i l'Empresa Nacional de Residus Radioactius, ENRESA, per acollir el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears d'alta intensitat, amb la complicitat del PSC i de CiU, confirmen el caràcter antidemocràtic de l'estratègia del Ministeri d'Indústria per garantir la continuïtat del parc nuclear espanyol, contra les declaracions polítiques  de José Luis Rodríguez Zapatero. 



TLN-100%EER ha recordat que el president del Govern espanyol va reconèixer en el debat sobre l'estat de la nació de 2006 que la política de residus nuclears ”exigeix, sens cap dubte, un ampli consens social d'organitzacions defensores del medi ambient, que exigeix el major consens territorial possible i tant de bo el major consens polític, perquè, com molt bé sap V. S., és un problema de profundes implicacions”. En aquest sentit, la coordinadora  ha reafirmat que no hi haurà cap consens sobre el MTC ni a Catalunya ni enlloc fins que no hi hagi un calendari progressiu però urgent de tancament de les centrals nuclears.

En lloc de treballar per a assolir aquell ampli consens social previ del qual parlava en el Congrés el President del govern, ENRESA va iniciar l'any 2006 un procediment basat en animar els alcaldes dels municipis per tal que es presentessin voluntaris a allotjar el MTC en el seu terme municipal, temptant-los amb sucoses “compensacions” econòmiques, per suposat a base de diners públics, una estratègia que TLN-100% Renovables va qualificar d'immoral des del primer moment. De fet, en aquesta immoralitat rau la clau del fracàs del projecte, ja que en tres anys i mig, i malgrat els esforços de l'Associació de Municipis Afectats per Centrals Nuclears, AMAC, ni ENRESA ni el Govern central han estat capaços de treure a concurs la ubicació d'aquesta instal·lació.
 
La política d'ENRESA ha destruït tot consens social, polític i dels grups ecologistes. La manca de consens social per acollir l'ATC ha estat aclaparadora. Ja el juliol de 2006, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, va aprovar una resolució en què es negava a acollir el MTC. Des d'aleshores, al menys a 55 municipis del Camp i de les Terres de l'Ebre a manifestar-se en contra de la ubicació del MTC, incloent-hi cinc que, com Vandellòs, també són membres de l'Associació de Municipis Afectats per Centrals Nuclears: Flix, La Fatarella, Corbera d’Ebre, Móra d’Ebre, i El Molar. La falta de consens polític es va fer palesa amb l'aprovació l'11 de març de 2008 de la resolució del Parlament que insta a la Generalitat a sol·licitar al Govern central que desestimi la ubicació del MTC a Catalunya , amb els vots a favor de CIU, ERC i ICV-EUiA , els vots en contra del PSC i el PP, i l'abstenció del Grup Mix.  Pel que fa a les organitzacions ecologistes, TLN-100% EER n'ha reafirmat la posició unànime: sense un calendari de tancament de les centrals nuclears fermament establert, no serà possible establir cap política consensuada sobre residus.
 
D'altra banda, i respecte a la suposada innocuïtat del projecte, TLN-100% EER ha recordat que el MTC anirà acompanyat d'un reactor experimental orientat a l'estudi de la transmutació. La transmutació – que hores d'ara és inviable tècnica i no diguem econòmicament – és un procés pel qual es reduiria la quantitat de residus d'alta activitat procedent de les centrals. El seu desenvolupament tecnològic, però, és teòric, de forma que un reactor que estudiï aquest procés té un risc significatiu d'accident. És qüestionable que Espanya, que no ha desenvolupat tecnologia nuclear pròpia, hagi d'invertir uns recursos escassos en una entelèquia tecnològica en lloc de fer-ho en el desenvolupament dels seus abundantíssims recursos renovables i l'eficiència energètica.
 
“Cap país del món no ha trobat una solució al problema dels residus nuclears d'alta activitat que totes les centrals nuclears generen contínuament” – ha declarat Miguel Muñiz, coordinador de TLN-100% Renovables. De fet, el govern d'Obama ha decidit tallar l'aixeta al que havia de ser un magatzem geològic definitiu d'aquests residus als Estats Units, el projecte conegut com a Yucca Mountain, pel gran cúmul de dificultats tècniques que s'hi han trobat tot i els 10 mil milions de dòlars fins ara esmerçats. Els Estats Units s'han quedat, ara com ara, sense cap destí pels residus que van omplint les piscines de les seves centrals nuclears. “Malauradament, els residus nuclears d'alta activitat són un problema que caldrà abordar d'una manera o altra.” -- ha dit Miguel Muñiz. -- “Ni Espanya ni Catalunya poden prescindir d'una política sobre aquests residus. Però és imprescindible que comenci tot establint el final de la seva producció”.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: