Redacció | Actualitzat el 18/12/2008 a les 13:26h

L'OCUC i Unió de Pagesos exigeixen que l'etiqueta dels productes alimentaris informi de la seva procedència

Josep. M. Coll, membre de la Comissió Permanent de la Unió de Pagesos de Catalunya; Montse Torrent, directora de l’OCUC.Unió de Pagesos i l’OCUC (L’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya) han demanat avui conjuntament que l’etiquetatge dels productes alimentaris a Catalunya hagi d’incloure informació sobre la normativa seguida en la seva producció i elaboració, és a dir, si s’han produït seguint les normatives de la Comunitat Europea o bé les de fora (OMC i FAO). Unió de Pagesos i L’OCUC fan pública aquesta reivindicació ja que consideren que forma part del dret a la informació dels consumidors catalans i reclamen que estigui recollida al text definitiu del Codi de Consum de Catalunya, avantprojecte que està preparant el Departament d’Economia i Finances.

 Actualment, la producció agrària europea té el major estàndard de qualitat i seguretat alimentàries del món i per això, Unió de Pagesos i L’OCUC volen que el consumidor pugui valorar aquest fet. La diferenciació dels productes alimentaris basats en la normativa europea respecte als de fora ja s’aplica obligatòriament a la Comunitat Europea a un seguit de productes, com ara les fruites i hortalisses fresques, el boví de carn o la mel. Actualment, la Comissió Europea debat fer-ho per l’oli d’oliva. A més, a la Unió Europea ja hi ha un seguit de productes certificats oficialment mitjançant Denominació d’Origen (DOP) o Indicació Geogràfica (IGP) o bé per producció agrària ecològica.

Entre els aspectes que diferencien la producció alimentària europea es troba la traçabilitat i els requeriments higiènics; una regulació estricta dels fitosanitaris i medicaments veterinaris permesos; requeriments en alimentació i benestar animal (producció i transport), etc. En aquest sentit, per exemple, mentre que la Unió Europea segueix un principi de precaució sobre la nocivitat i innocuïtat dels productes (fitosanitaris, medicaments, alimentació animal, ...) i mètodes autoritzats; l’Organització Mundial del Comerç (OCM) només limita o prohibeix productes o mètodes si es demostra efectivament la seva nocivitat o perjudicis per a la salut humana, animal o mediambientals.

Unió de Pagesos i L’OCUC també demanen que la defensa dels drets dels consumidors vagi acompanyada d’un increment notable dels controls sobre el comerç dels aliments per part de l’Agència Catalana de Consum, així com, del foment per part dels poders públics del consum responsable.

El consum responsable ha de ser un principi bàsic informador del dret de consum i les relacions de consum; és el consum informat, reflexiu i conscient de béns i serveis, tot tenint en compte les seves implicacions en l’àmbit individual, familiar, social i mediambiental. El coneixement d’aquestes diferències entre els  requeriments exigits als productes agroalimentaris de la UE i els de fora és essencial per a que el consumidor pugui triar de manera conscient.

El futur Codi de Consum de Catalunya, que prepara ara el Departament d’Economia i Finances, pretén unificar en un sol text legal les disposicions en matèria de competències de l’Agència Catalana de Consum  i adequar la normativa de defensa dels consumidors i usuaris a l’activitat econòmica actual així com actualitzar la legislació vigent.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1089
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: