Redacció | Actualitzat el 15/10/2008 a les 10:13h

Les mentides de la indústria nuclear al descobert

El miratge nuclear al descobert.Dades objectives i fets contrastats davant de la campanya de propaganda posada en marxa per la indústria nuclear. Això és el que aporta el llibre El espejismo nuclear. Por qué la energía nuclear no es la solución, sino parte del problema, de Marcel Coderch i Núria Almiron, presentat ahir a Barcelona.



Aquest llibre ofereix una anàlisi detallada i rigurosa de la realitat de l'energia nuclear. Prova, amb multitud de dades i sòlids arguments, que aquesta energia és un rotund fracàs econòmic, tecnològic, ambiental i social, que no ha aconseguit resoldre, en els seus més de 50 anys de vida, cap els grans problemes que arrossega d'ençà de la seva naixença: la manca de seguretat, els inevitables residus radiactius, el seu elevat cost econòmic i la seva contribució a la proliferació d'armes nuclears.

El Espejismo Nuclear és una obra, a més, oportuna en el temps, ara que la indústria nuclear ha tornat a posar en marxa una immensa campanya de propaganda basada en tergiversacions de la realitat, algunes mitges veritats i moltes grans mentides.

Una campanya propagandística que no és sinó una reedició, adaptada als nous temps, d'aquella que el lobby nuclear va posar en marxa a mitjans dels anys 50 del segle passat ("Àtoms per a la pau") per rentar la imatge de les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki, i que es va perllongar durant les dècades dels 60 i 70, fins que el fracàs econòmic de l'energia nuclear la va expulsar progressivament dels mercats energètics.

Aquesta nova campanya publicitària del lobby nuclear tracta d'ocultar als ciutadans que encara que es construïssin centrals nuclears a un ritme frenètic (en el cas improbable que s'hi dediquéssin prou diners arreu del món), no es podria ni tan sols substituir el parc actual de reactors abans del 2050, i per tant l'energia nuclear no podrà aportar cap contribució significativa a la lluita contra el canvi climàtic ni podrà solucionar la crisi del petroli (més a més l'energia nuclear genera electricitat, de manera que no soluciona la dependència del petroli pel transport).

El llibre demostra que per a mitigar el canvi climàtic i el decliu del petroli hi ha altres opcions més netes, segures i menys costoses que l'energia nuclear, i també que cal plantejar-se amb urgència un canvi cultural que permeti una transició no traumàtica devers un futur realment sostenible.

En opinió de Marcel Coderch: "El tan esmentat renaixement nuclear no és sinó un perillós miratge perquè té com objectiu convèncer el públic que, si accepta l'opció nuclear, podrà seguir malbaratant energia com en el passat i que, a més, resoldrà el problema del canvi climàtic. La realitat esvanirà aquest missatge però després de fer molt de mal, ja que haurem malversat el temps i els recursos econòmics que necessitem per a la imprescindible transició cap a un sistema energètic renovable".

"Està demostrat que per mitigar el canvi climàtic i el decliu del petroli hi ha altres opcions més netes, segures i menys costoses que l'energia nuclear. Discutir sobre la conveniència o no d'apostar per l'energia nuclear en lloc de posar en marxa programes de tancament de les centrals nuclears existents és absurd, contraproduent i perillós", ha declarat Carlos Bravo, responsable d'energia nuclear de Greenpeace, present en la presentació del llibre. "En Zapatero i el seu Govern han de sortir de la seva paràlisis i complir els seus compromisos d'abandonament de l'energia nuclear", va afegir Bravo.

COMENTARIS

+0
-0
Farem anar els cotxes amb molins de vent
Salvador, 15/10/2008 a les 22:12
"Més a més l'energia nuclear genera electricitat, de manera que no soluciona la dependència del petroli pel transport"

I les energies eòlica, fotovoltàica, i hidràulica tampoc.

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1081
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: