Redacció | Actualitzat el 28/06/2008 a les 18:13h

Espanya i França aproven el segon Tractat dels Pirineus contra Catalunya amb la interconnexió electronuclear de la MAT

Sabotatge contra un camió-grua, al peu d'una torre de la MAT, el passat dia 3 de juny, entre Folgureoles i Vilanova de Sau (foto: NacioDigital.cat).Els Governs d'Espanya i França van segellar ahir l'acord per engegar la interconnexió electronuclear de la línia MAT pel Pirineu català que anirà «soterrada totalment» entre les localitats de Santa Llogaia (Alt Empordà) i Baixàs (Rosselló) —uns 60 quilòmetres— i que sufragarà «a parts iguals» una empresa conjunta hispanofrancesa. Aquest segon Tractat dels Pirineus contra Catalunya, es farà amb el silenci còmplice del Govern Montilla, que no ha fet valdre els drets dels ciutadans i dels territoris que suara seran trinxats i contaminats.

 
Així consta en el text signat ahir pel president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el primer ministre francès, Francois Fillon, durant la II Reunió d'Alt Nivell sobre cooperació transfronterera. L'acord, que posa fi a 15 anys de negociacions, estableix que aquesta societat conjunta que constituiran Red Elèctrica Española i la seva homòloga francesa, RTE, haurà de crear-se abans del pròxim un d'octubre.
La societat elaborarà «tots els estudis tècnics i mediambientals del projecte», s'encarregarà del «finançament del conjunt dels costos relacionats amb l'estudi», així com de la tramitació i la realització de la línia. Podrà presentar a la Comissió Europea una sol·licitud de «suport financer» a càrrec dels pressupostos de les xarxes transeuropees, precisa el document.

Abans de la pròxima Cimera hispnofrancesa de la tardor de 2008, l'empresa conjunta presentarà a les autoritats competents de cada Estat un avantprojecte de tramitació conforme als procediments aplicables en cada Estat.

En roda de premsa conjunta al terme de la reunió, tant Zapatero com Fillon es van referir a l'acord assolit com un fet «històric», fruit de la «voluntat política» demostrada pels dos Executius, en particular el francès, atès que la interconnexió és una històrica reivindicació espanyola.

Zapatero va destacar les fal·làcies ja conegudes: que l'acord permetrà «duplicar» la interconnexió elèctrica entre els dos països; que suposarà un augment de la capacitat equivalent al consum elèctric d'una ciutat com Saragossa en un any, o que serà tan important per a la seguretat en el subministrament energètic de Catalunya —i de Girona en particular.
  
El cap de l'Executiu espanyol va descartar l'opció de soterrar més trams de la interconnexió més enllà del tram citat, va confiar que la interconnexió sigui una realitat el 2011 i va agrair també el paper desenvolupat pel mediador d'aquest projecte, l'excomissari europeu Mario Monti, que ha basat tots els seus informes en els que li ha proveït, precisament, una de les parts implicades: Red Eléctrica.

Per si no n'hi havia prou, de la reunió d'ahir en va sortir, a més, un acord pel qual els dos governs demanen als seus operadors de transport de gas que "estudiïn" la possibilitat tècnica i econòmica de realitzar una nova interconnexió entre Espanya i França per al 2015 per Catalunya.

No a la MAT reitera que no accepta la línia
 
La plataforma No a la MAT s'ha oposat frontalment a l'acord dels governs francès i espanyol i ha reiterat que no accepten la línia 'ni soterrada, ni aèria, ni per enlloc', segons ha pogut recollir l'Agència Catalana de Notícies (ACN). En la mateixa notícia, l'agència recull les declaracions del president de l'Associació de Municipis contra la MAT (AMMAT), Francesc Xavier Quer, que qualifica de 'mal acord' el soterrament del tram transfronterer dels 400 kV. Quer remarca que la decisió assenta 'un greuge comparatiu' entre els municipis que veuran passar la MAT aèria i els qui la tindran sota terra.

Aquesta associació eempre ha defensat que el soterrament fos total: i ara, qui explicarà als alcaldes que la tindran aèria quin és el veritable motiu?', s'ha queixat.
 
El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el primer ministre francès, François Fillon, van signar ahir a Saragossa, l'acord d'interconnexió elèctrica de la MAT, que estarà soterrada entre Santa Llogaia i Baixàs i utilitzarà 'en la mesura del possible' els corredors d'altres infraestructures viàries o ferroviàries 'ja existents'. El projecte es finançarà 'a parts iguals' mitjançant una empresa conjunta constituïda per REE i RTE. 

FEU EL VOSTRE COMENTARI


Aquest comentari quedarà pendent d'aprovació per part de l'administrador del web. Si voleu que el vostre comentari es publiqui de forma instantània i sense passar control previ, heu d'estar registrats. Podeu registrar-vos fent clic aqui

Nom Títol Comentari Comprovació Escriu l'any actual, amb 4 xifres D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Enquesta
Quina és la millor opció per als boscos cremats
      Vots emesos: 1079
- Notícies publicades amb llicència
Amb la col·laboració de: